Ge oss inte sopor

Vi ska inte behöva betala för att hantera andra människors sopor, skriver Margaretha S Paras och Månika Lindahl-Tapper (ej i bild) i Uppsala Stadsmission.

Margaretha S Paras, verksamhetschef Uppsala Stadsmission.

Margaretha S Paras, verksamhetschef Uppsala Stadsmission.

Foto: Fotograf saknas!

Debatt.2015-09-14 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Uppsala Stadsmission har i dag en kostnad på nästan 120 000 kronor per år för att hantera de sopor som kommer in när människor lämnar kläder och prylar till vår gåvomottagning. Pengar som i stället borde ha möjliggjort fler arbetstillfällen eller blivit till mat, värme och samtal.

I början av året kunde Uppsala Stadsmission starta en gåvomottagning intill Second Hand-butiken på Seminariegatan i Librobäck. Behovet av en gåvomottagning var då stor eftersom volymen av kläder och prylar som skänktes ständigt ökade.

Uppsala Stadsmission tar just nu emot omkring 10–20 ton varje vecka, där bara kläder och textilier utgör 1,5–2 ton av detta.

Vi är självklart väldigt glada och tacksamma för allt engagemang som Uppsalaborna visar. Det är många som passar på att göra något gott samtidigt som de rensar garderoben. Det vinner inte bara miljön på utan även hemlösa och utsatta människor i Uppsala. Kläderna och prylarna sorteras och märks av ett trettiotal arbetstränande och medarbetare inne i gåvomottagningen och Second Hand-butiken. En del av det som kommer in går vidare till behövande inom våra verksamheter, medan en del ställs ut i butiken till försäljning. So far, so good.

Tyvärr är däremot en tredjedel av kläderna och prylarna som kommer in till oss, i så pass dåligt skick, att vi varken kan ge detta vidare till verksamheterna eller låta det gå till försäljning. Det handlar om kläder som är smutsiga och trasiga, som packats ned i svarta sopsäckar och ställts utanför vår gåvomottagning.

I bland handlar det rent krasst om andra människors sopor. Uppsala Stadsmission måste även ta hand om detta.

I dag får Uppsala Stadsmission en viss rabatt för det vi lämnar till återvinningscentralen. Vi menar att vi inte borde betala en enda krona till kommunen för den återvinning vi gör. Vi driver inte en verksamhet som ska gå med vinst utan en verksamhet som skapar jobb för människor som är långt från arbetsmarknaden och där ett eventuellt överskott går till våra öppna sociala verksamheter för människor i hemlöshet och social utsatthet.

Second Hand-verksamhetens syfte är dessutom:

  • att skapa fler arbetstillfällen där långtidsarbetslösa får chansen att arbetsträna så att de kan komma tillbaka in i arbetslivet igen.
  • att kunna tillgodose verksamheterna för hemlösa och socialt utsatta med kläder och saker.
  • att bidra till ett bättre miljötänk och ett hållbarare samhälle.

Om vi räknar ihop den totala kostnaden dels i avgifter till Uppsala Vatten och Avfall AB och dels den arbetstid och de transportkostnader vi betalar per år så landar summan på 110 000 kr –120 000 kronor.

Inför hösten står Uppsala Stadsmission inför en större satsning på just återvinning. Bland annat kan Uppsalabor lämna sina kläder hos Atrium Ljungbergs handelsplatser Forumgallerian och Gränby centrum mellan den 18–27 september till förmån för Uppsala Stadsmission. Vi är glada att vi kan göra det! Kläder behövs, men inte trasiga sådana.

Vi vill därför uppmana alla att skänka hela och rena kläder. Ju mindre trasigt och smutsigt vi får in, desto mindre blir kostnaden för transport och hantering av sopor.

Vi tycker dessutom att det är självklart att vi som ideell förening slipper betala avgiften till Uppsala Vatten och Avfall AB. Som det ser ut nu får vi i praktiken betala för andra människors sopor.

Margaretha S Paras, verksamhetschef Uppsala Stadsmission

Månika Lindahl-Tapper, butiksföreståndare Uppsala Stadsmissions Second Hand butik

Läs mer om