De internationella undersökningarna som visar på att kunskapsresultaten i svensk skola sjunkit i ett par decennier, visar samtidigt att vi har stora ordningsproblem. Det kan naturligtvis inte uteslutas att det finns ett samband. Det är svårt att koncentrera sig när man hela tiden störs av bråk, det är svårt att planera undervisning när elever kommer sent och svårt att undervisa när elever inte lyssnar.
Att vi tillåter oordning och stök i klassrummen sänder signalen att det som sker i skolan inte är så viktigt.
För att kunna vända resultaten i svensk skola, krävdes inte bara de reformer som vi genomfört under vår tid i regeringsställning. Vi måste fortsätta stärka lärare och skolledare att kunna upprätthålla ordning och reda i skolan. De elever som har det tuffast är de största förlorarna i en stökig skola.
Sina goda och ökande studieresultat till trots, fick Uppsala kommun 2014 kritik av Skolinspektionen när det gällde mobbning och kränkande behandling. En skola riskerade tidigare ett vitesbelopp i miljonklassen, på grund av kränkningar både elever emellan och från lärare.
I en annan skola var eleverna rädda för vissa lärare och bristerna som påtalades 2005 fanns fortfarande kvar vid inspektionen 2014. En elev fick byta skola mer än en gång innan mobbningen upphörde och kommunen fick skarp kritik från Skolinspektionen. Det inrapporterade skolket på Uppsala gymnasieskolor har ökat de senaste åren.
Mycket har åtgärdats på den korta tid som gått sedan inspektionerna gjordes. Det visar att Uppsalas skolor kan, med rätt förutsättningar, vända en negativ utveckling, till gagn för både elevernas trygghet och skolresultaten.
Tyvärr är inte Uppsala ensamt om att brottas med den här typen av problem. För ett tag sedan fick Värner Rydén-skolan i Malmö stängas tillfälligt av arbetsmiljöskäl. Bland annat har hot, slag och sparkar i ansiktet utdelats mellan elever i åttan. Ett gäng elever tände eld på en annan elevs tröja. Elever i sexan slogs och tog strypgrepp på varandra. Vi nåddes samtidigt av nyheten att en person knivskurits på en skola i Vallentuna i Stockholm. Flera ungdomar var inblandade och en vuxen gick emellan och skadades.
Folkpartiet vill att svensk skola ska fortsätta få fokusera på kunskap och låta lärarna få tid till undervisning. Därför vill vi införa ett stöd på 100 miljoner per år till utsatta skolor. Det ska kunna sökas av huvudmännen för att motverka ordningsproblem och genomföra förebyggande insatser för att långsiktigt verka för studiero.
Skolorna kan själva utforma förslag på sina satsningar. Det kan handla om nya arbetsmetoder, fler vuxna i skolan, få föräldrar att ta ökat ansvar för elevens agerande eller ta in organisationer som kan arbeta förebyggande. Insatser kan vara av kortsiktig karaktär för att främja ordning i skolan, men strävan ska vara att arbeta förebyggande och långsiktigt för ökad studiero.
Alliansregeringen genomförde omfattande reformer av svensk skola. Vi stärkte elevhälsans roll i skolan och vi införde tidigare stöd för att kunna upptäcka de elever som behöver extra stöd tidigt. Vi stärkte lärarnas befogenheter att ingripa mot elever som beter sig illa. Till exempel får skolan flytta mobbare och lärarna kan beslagta störande föremål. Vi tillsatte även en utredning för att analysera vad mer som behöver göras för att skapa mer ordning och reda.
Att det är så pass vanligt med våld och kränkningar i skolan som antalet anmälningar till Arbetsmiljöverket visar är något vi måste se allvarligt på och se till att skolan blir den plats det ska vara, nämligen en trygg och säker plats.
Folkpartiets och alliansens satsning på ytterligare karriärtjänster tas nu bort av regeringen. Det innebär att Uppsala förlorar runt 160 välbehövliga karriärtjänster. Detta i ett läge där man från politiskt håll behöver ge verktyg och stöd åt de skolledare, lärare och personal som har att hantera en stökig vardag och ge dem möjlighet att arbeta förebyggande för en trygg miljö. Om vi inte gör det så skulle det drabba Sveriges konkurrenskraft, det skulle drabba eleverna och det skulle framförallt drabba de elever som behöver skolan allra mest.
Christer Nylander (FP), riksdagsledamot
Anna Manell (FP), vice gruppledare i Uppsala