Studieavgifter inte aktuellt

Vi måste vända på alla stenar för att få till en bättre högre utbildning som leder till jobb för fler studenter, skriver Alfred Askeljung (C), förbundsordförande i Centerstudenter, i svar på repliker från Uppsala Studentkår, Liberala Studenter och Gröna Studenter.

Alfred Askeljung (C), förbundsordförande i Centerstudenter.

Alfred Askeljung (C), förbundsordförande i Centerstudenter.

Foto:

DEBATT.2015-04-29 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De senaste veckorna har frågan om studieavgifter blivit en het debatt inom studentpolitiken. Så även på UNT:s debattsida. Jag välkomnar de inlägg som Uppsala Studentkår (20/4), Liberala Studenter (21/4)) och Gröna Studenter (23/4) har gjort i debatten.

Centerstudenter debatterade frågan på vår förbundsstämma förra helgen och vi står fortsatt fast vid att vi varken vill ha studieavgifter för svenska studenter eller för studenter från tredje land. En hållning som Centerpartiet delar, som enda borgerliga parti.

Frågan om studieavgifter är en delmängd av den större debatten om kvaliteten i högre utbildning, hur den kan förbättras och hur vi kan koppla universitetsstudier närmre arbetsmarknaden. Det gläder mig att allt fler studentpolitiska aktörer och organisationer nu pratar om hur kvaliteten i högre utbildning kan förbättras. Centerstudenter har drivit de frågorna under förra årets valrörelse och i flera år innan det, senast under vår kampanj hösten 2013 “University Studies are too Damn Easy”.

En av de viktigaste reformerna för att uppnå en högre kvalitet i utbildningen är att förändra resurstilldelningssystemet. I dag baseras det på antalet helårsstudenter och så kallade helårsprestationer. Ett system som fördelar resurser efter utbildningens kvalitet och universitetens förmåga att hjälpa sina studenter ta examen i tid skulle kunna ge stora vinster. Antalet timmar i undervisningen måste också öka, speciellt för grundutbildningarna i humaniora. Det är orimligt att heltidsstudier inte förväntas vara på heltid.

En höjd utbildningspremie måste också till ifall högre utbildning ska löna sig. En granskning av Saco visar att många som studerar vidare sänker sin livslön jämfört med de som börjar arbeta direkt efter gymnasiet. Ett slopat fribelopp, slopade marginalskatter och CSN-lån istället för bidrag skulle göra det mer lönsamt att arbeta efter avslutade studier.

Ökad autonomi för lärosätena är också viktigt för att skapa en bättre koppling till arbetsmarknaden. Att låta de lärosäten som vill bli stiftelser, lägga ner Akademiska Hus och skänka tillgångarna till lärosätena och uppmuntra utländska aktörer att etablera sig i Sverige är reformer som kan öka konkurrensen och mångfalden inom svensk högre utbildning.

Jag finner det anmärkningsvärt att fler aktörer inte lyfter dessa punkter. Centerstudenter kommer att fortsätta vända på alla stenar för att få till en bättre högre utbildning som leder till jobb för fler studenter. Det är vårt löfte till de 25 000 studenter som röstade på Centerpartiet i höstens val.

Alfred Askeljung (C), förbundsordförande i Centerstudenter

Läs mer om