Ojämställt även i Knivsta kommun

Knivstas män tjänar 120 000 kronor mer än kvinnorna, skriver åtta vänsterpartister i Knivsta.

Christer Johansson

Christer Johansson

Foto: Edvin Hellsing

Knivsta2019-03-07 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är bara Vänsterpartiet som inte accepterar att rika män får skattesänkningar på sjukskrivna kvinnors bekostnad. För så ser strukturen ut, även i Knivsta: män är rikare än kvinnor, och kvinnor är oftare sjukskrivna än män.

Bland de anställda i Knivsta kommun har kvinnorna dubbelt så höga sjukskrivningstal.

Det har gått hundra år sedan vi vann kampen om rösträtten, ändå ligger kvinnor miljontals kronor efter männen i sammanlagd livsinkomst. Det är hög tid att sätta ner foten och göra något åt saken. ­Knivstas män tjänar cirka 120 000 kronor mer per år än kvinnorna.

Vi vill att de barn som föds i dag ska bli den första jämställda generationen.

1 För det första: Bryt den könssegregerade arbetsmarknaden och höj lönerna i offentlig sektor. Inför rätt till heltid, bra arbetsvillkor och rimlig arbetsmiljö i kvinnodominerade yrken. Gör om skattesystemet så att det inte gynnar de rikaste. Män tjänar mer än kvinnor. Män har högre inkomster från kapital. Män äger de stora förmögenheterna. Ett skattessystem för vanligt folk är ett skattesystem för kvinnor. Vi gläds åt Knivsta kommuns införande av rätt till heltid och vill se det i fler yrken och brancher. Vi säger nej till försämrad anställningstrygghet: Vilken 19-årig tjej vågar säga ifrån när chefen tafsar, om hennes anställning hänger på senaste sms:et? Vi säger nej till marknadshyror: Hur ska den deltidsarbetande ensamstående tvåbarnsmamman kunna betala hyran om den höjs med ett par tusen kronor i månaden?

2 För det andra: Det behövs mer resurser till välfärden för att kunna anställa fler arbetskamrater. Korta arbetstiden – vi vill ha tid över för familj och fritid. Gör om pensionssystemet i grunden för att få rättvisa pensioner.

3 För det tredje: Modernisera föräldraförsäkringen. Med anständiga anställningsvillkor, en stark offentlig välfärd och ett rättvist skattesystem kommer vi långt på vägen mot målet om den första jämställda generationen. Men vi behöver samtidigt lagstifta om ett jämställt uttag av föräldrapenningen – det har en stor inverkan på mäns och kvinnors livsinkomster. Vi ser med oro på att Knivstas män, som varit bra på att vara hemma med sina barn, nu har en trend som går i fel riktning. Antalet föräldralediga pappor minskar i Knivsta. De barn som föds i dag ska växa upp och bli de första där deras kön inte avgör vad de tjänar, vilket jobb de har, hur deras föräldraskap ser ut eller hur mycket de gör av hushållsarbetet.

Vi säger ja till jämlika livsvillkor – vi arbetar stenhårt för jämställdhet mellan kvinnor och män.

Läs mer om