Apropå deviser

Även Humboldtuniversitetet i Berlins entré står ett motto som har diskuterats flitigt. De löste problemet med en tävling. Om detta skriver Peder Hård af Segerstad.

Tysk devis

Tysk devis

Foto: Humboldt

Kultur och Nöje2013-10-22 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På den vägg som möter blicken hos var och som träder in i entréhallen i Humboldtuniversitetet i Berlin står med stora bokstäver ”Die Philosophen haben die Welt nur verschieden interpretiert, es kommt aber darauf an, sie zu verändern” – Filosoferna har bara tolkat världen på olika sätt, men det gäller att förändra den.

Devisen, Marx elfte Feuerbach-tes, sattes upp 1953 på order av SED:s partiledning, efter återuppbyggnaden av det under kriget förstörda universitetshuset på Unter den Linden.

Efter murens fall och Tysklands återförening uppstod en diskussion om vad man skulle göra med Marx-citatet, och många menade att det borde avlägsnas, då det både uppfattades som teoretiskt tveksamt – det förhållande att man kan uppfatta världen på olika sätt undanröjs inte genom en förändring av den – och som ideologiskt motbjudande.

De som menade att det borde få stå kvar hänvisade till den historiska kontexten – det tillkom under DDR-tiden – och till att det ju trots allt representerade en form av kulturarv.
Lösningen blev en tävling, där uppgiften var att kommentera citatet på ett konstnärligt sätt som skulle låta sig infogas i den stora entréhallen.

Det vinnande förslaget, som presenterade av den kvinnliga konstnären Ceal Floyer, utgjordes av en ca 25 x 10 cm stor mässingsskylt med texten ”Vorsicht Stufe”, som anbringades på varje steg i den stora trappa, som precis som i vårt universitetshus löper upp till och parallellt med den vägg där citatet återfinns.

”Vorsicht Stufe”, betyder ”Se upp, trappsteg”, och innebörden av det är ju en varning för risken att snubbla.

Och för att undvika att snubbla bör man ju hålla alla sinnen öppna, vara förutseende och kanske också lite försiktig, akta på var man sätter ner fötterna och ibland se till att man har något fast att hålla sig i – och till.

Ceal Floyers kommentar till Marx framstår som intelligent och underfundig, och det inbjuder till reflektion, men skriver ingen på näsan hur denne bör tänka.