Jag välkomnar debatten om Uppsala kommuns bidrag till studieförbunden. Studieförbunden bedriver en angelägen verksamhet. Diskussionen kan emellertid inte enbart gälla en föreslagen sänkning. Vi måste också diskutera från vilken nivå en sådan förändring sker.
Uppsala kommuns generella bidrag till studieförbunden är cirka 58 kronor per invånare. Landets övriga kommuner ger i genomsnitt cirka 36 kronor. Det betyder att Uppsalas bidrag ligger 60 procent över riksgenomsnittet. Även om anslaget skulle sänkas till 49 kronor per invånare, skulle Uppsala kommuns bidrag fortfarande väsentligt överstiga riksgenomsnittet.
Jag har tagit del av studieförbundens verksamhetsberättelser för 2009 och 2010. Jag kan inte utläsa annat än att flera studieförbund gör ett positivt resultat på mellan 1–2 miljoner kronor båda dessa år.
Studieförbundet Vuxenskolans verksamhetschef Fredrik Sjöberg, menar i en debattartikel (5/12) att studieförbundens verksamhet riskerar att slås sönder, vilket inte verkar helt trovärdigt. Eftersom kommunbidragens andel av studieförbundens totala intäkter utgör i genomsnitt ca 10 procent och i enstaka fall ca 20 procent, skulle vad som nu föreslagits medföra en besparing för studieförbunden på ca 1,6 till 3,2 procent.
Till en fortsatt hög generell bidragsnivå kommer att Uppsala kommun även är generös med projektbidrag. Under 2011 har studieförbunden, utöver det generella bidraget på ca 11,4 miljoner kronor, fått ytterligare ca 2 miljoner kronor i bidrag till olika projekt. Många av dessa handlar om integration, motverkande av utanförskap och verksamhet som riktar sig till människor med funktionsnedsättning. Till skillnad från andra kultur- och bildningsaktörer har studieförbunden tre offentliga bidragsgivare samt egna intäkter. I ett läge när besparingar och omprioriteringar måste ske är studieförbunden en av få som själva kan kompensera sig för ett minskat bidrag.
Kulturnämnden har flera många verksamheter att prioritera bland. Folkbiblioteken i Uppsala har under en följd av år fått låga uppräkningar av anslagen och står i dag på tröskeln till nedskärningar. En väl avvägd ekonomisk förstärkning skulle förhindra detta. Det är önskvärt att i årets budget prioritera biblioteken, men också Biotopia, som har över 100 000 besökare jämfört med planerade 30 000, Fredens Hus, Gottsunda Dans och Teater samt Bror Hjorths Hus. Alla dessa institutioner är viktiga för kulturlivet i Uppsala.
När nödvändiga satsningar har gjorts, kommer många sökande av kulturnämndens olika anslags- och bidragsformer ändå stå där och vara grymt besvikna. Deras ansökningar kommer nämligen att avslås eller beviljas med endast en bråkdel av vad som har begärts. Det finns så många kvalificerade kulturaktörer i Uppsala som inte kan beviljas anslag. Det finns samtidigt ingen annan verksamhet än studieförbunden där Uppsala kommun så markant överstiger en genomsnittlig bidragsnivå jämfört med resten av Sverige.