Folkbildning är demokratins kärna

DEBATT. Anisur Rahman menar att studieförbunden spelar en viktig roll i Uppsalas kulturliv. De bygger kulturella nätverk och sammanför olika aktörer på det kulturella området.

20110726 UPPSALA. Författaren Anisur Rahman från Bangladesh. Fotograferad inne på och runtomkring Stadsbiblioteket. Foto: ELIN LARSSON

20110726 UPPSALA. Författaren Anisur Rahman från Bangladesh. Fotograferad inne på och runtomkring Stadsbiblioteket. Foto: ELIN LARSSON

Foto: Elin Larsson

Kultur och Nöje2011-12-22 12:03
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under den tid jag bott i Uppsala har jag både förstått och erfarit att folkhögskolorna och studieförbunden spelar en mycket viktig och unik roll i Uppsalas kulturliv. Ett äventyrande av deras ekonomiska medel skulle göra stor skada för kulturen här i staden. Den som står för integration mellan olika nationaliteter, åldrar och olika grupper i samhället med olika skapande och lärande aktiviteter. Ytterst sett skadas inte bara människorna utan också stadens identitet. En kulturell identitet som vi alla velat stärka genom tidigare ansökan om att bli kulturhuvudstad. Ett slag mot studieförbundens ekonomi skulle allvarligt skada stadens chanser att i framtiden hävda sig sin kulturella framtoning. Det klingar helt fel att minska de kulturella bidragen i en stad som växer sig allt större. Studieförbunden förtjänar en stabil budget för att säkra folkbildningen så att de kan fortsätta spela sin viktiga roll för allmänheten i Uppsala.   

Studieförbunden i Uppsala gör dessutom ett viktigt arbete när det gäller att bygga kulturella nätverk. De sammanför olika aktörer på det kulturella området. Det är ett i stora delar osynligt arbete, men mycket viktigt, utan studieförbunden skulle inte broar byggas.

Jag vet också av egen erfarenhet att studieförbunden tagit vara på den internationella prägel Uppsala har och låtit den komma till uttryck. Förbunden har sammanfört författare i staden, de har varit kittet som behövts dem emellan i avsaknad av ett litteraturens hus. Och det har gett en god avkastning för kulturen. Demokratin vilar på folkbildningen, och om den skadas så skickar vi ut ett farligt meddelande i världen. Det finns mängder av länder som är i akut behov av studieförbund och folkbildning för rättvisans och demokratins skull. Om det tummas på pengarna i Sverige till folkbildningen, en av världens främsta föregångare när det gäller folkbildning, vem ska då försvara spridningen av kunskap till den breda allmänheten? Är det verkligen möjligt att Uppsala kommun vill vara föregångare i en nedmontering av demokrati? Ja tyvärr, det förefaller så.