Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna i Uppsalas kulturnämnd går inte i takt med Alliansens kulturpolitik på riksplanet eller ens sina egna mål för Uppsalas kultur. Nu föreslår de nya kraftfulla nedskärningar på bidragen till studieförbunden, minus 1,8 miljoner för 2012
En så kraftig nedskärning skulle främst drabba de svagaste i kommunen, de som redan i dag har små möjligheter till kulturupplevelser och lärande. Funktionshindrade, äldre och ungdomar drabbas när kulturnämnden vill lägga hela sitt besparingsbeting, och lite till, på studieförbundens axlar.
Vi representanter för studieförbunden i Uppsala vädjar nu till partierna i kulturnämnden att ta reda på fakta om vilken stor och bred verksamhet vi bedriver med hög kvalitet i hela kommunen, innan ni beslutar att rusta ner folkbildningen i Uppsala. Ersättningsreglerna för studieförbunden gör det mycket svårt att återstarta verksamhet man en gång har tvingats lägga ner. Därför får en så drastisk och snabb nedskärning på bidragen långvariga och svåra följder för den fria folkbildnings- och kulturverksamheten i Uppsala.
Vi kommer gärna till kulturnämnden och berättar om allt vi gör för Uppsalaborna, hur vår verksamhet fungerar och hur mycket verksamhet som riskerar att läggas ner om besparingen skulle beslutas av nämnden. Vi vill inte att ni skrotar en väl fungerande verksamhet utan att veta vad ni gör och vilka konsekvenser det får för framför allt de svagaste i kommunen.
Studieförbunden har i positiv anda framhållit lösningar för kulturkontoret där studieförbunden skulle kunna hjälpa kommunen att organisera kulturprogram till kommuninvånarna till en mindre kostnad än om kommunen ska göra detta själva. Vi kan öka, förbättra och bredda verksamheten på biblioteken, i bygdegårdar, på skolor, äldreboenden och på träffpunkter. Vi har visat att kulturnämnden genom ett utökat samarbete med studieförbunden kan spara pengar utan att vare sig kvalitet eller volym skulle försämras för Uppsalaborna. Politikerna har tyvärr valt att inte lyssna på oss.
I vanliga fall tror Alliansen på att frivilligorganisationer och privata krafter i civilsamhället breddar, fördjupar och förbättrar verksamheten i kommunen. Varför gäller inte detta studieförbunden?
En alltför vanlig bild av studieförbunden är att vi bara genomför den verksamhet som erbjuds via studieprogrammen. Sanningen är att den verksamheten bara är en liten del av studieförbundens totala verksamhet. Den verksamheten kan alltid klara sig genom höjda avgifter på kurserna. Däremot skulle en så kraftig bidragsminskning som har föreslagits i kulturnämnden göra att vi bland annat tvingas minska vår mest kostnadskrävande men kanske viktigaste verksamhet, den som riktar sig till människor med olika funktionshinder. Tänker kulturnämndens politiker ta ifrån dessa människor en av deras sista möjligheter att kunna delta i samhället, att träffa andra människor, att lära sig och utvecklas i sin egen takt?
I det kulturprogram för Uppsala som enhälligt beslutades 2005 finns bland annat målen att ”ge alla som lever och verkar i Uppsala kommun tillgång till ett konst- och kulturliv med kvalitet och mångfald främja människors bildningssträvanden och eget skapande bidra till en livaktig lokal demokrati stärka den kulturella och konstnärliga friheten, mångfalden och utvecklingen i kommunen”.
Regeringen skriver i årets budgetproposition för 2012 bland annat: ”Folkbildningen stärker Sverige. Dess förmåga att anpassa sig till samhällsförändringar och bryta människors utanförskap är unik.”
”Folkhögskolor och studieförbund har en given plats i det livslånga lärandet … Genom folkbildningen bereds människor goda möjligheter till personlig utveckling, en meningsfull fritid och ett ökat engagemang för att delta i samhällsutvecklingen och kulturlivet. Härigenom lämnas viktiga bidrag till en höjd utbildnings- och bildningsnivå och till ansträngningarna att förbättra folkhälsan.”
Vi studieförbund som verkar för folkbildning, kultur och demokrati i Uppsala förstår inte varför Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna i kulturnämnden vill motverka såväl det egna kulturprogrammet som den egna regeringens folkbildningsmål. Man har dessutom så bråttom att man vill göra denna besparing innan ens kommunfullmäktige har beslutat om sparkrav till nämnderna.
Det är ännu inte för sent att dra tillbaka besparingsförslaget. Tänk om innan det är för sent!