Gottsunda Dans & Teater (GDT) är redan idag en mångkulturell samlingsplats med en nyskapande och gränsöverskridande repertoar. Med en knapp budget (kommunalt bidrag 3,5 miljon; borde ha varit 4 miljoner för att matcha bidraget år 2000) och trånga lokaler bedrivs en månghövdad verksamhet med fokus på barn och ungdom. Den har både en kulturell och en social funktion och omfattar både egna professionella produktioner, gästspel och amatörföreställningar. Dessutom bedrivs en omfattande dans- och teaterpedagogisk verksamhet både på teatern och för Gottsundaskolans profilklasser.
Under det senaste året har GDT bjudit på uppmärksammade och hyllade föreställningar om t ex sexhandel, hedersvåld. Alla med ambitiöst kringarbetsmaterial för skolorna att fördjupa sig i. Man har visat allt från teater till interaktiva installationer och bjudit på öppen scen, mansfestival och kvinnomånad. GDT är en organisation som ständigt växer, fördjupar och förnyar sig. Men för att kunna fortsätta att utvecklas krävs kraftigt utökade resurser.
Nu finns chansen att göra någonting unikt med Gottsunda Centrum. Det ska byggas ut och byggs om, och det finns en uttalad ambition från ägarna – Uppsala Kommuns Fastighetsbolag – att inte bara ge ökat utrymme för ett kommersiellt utbud utan även att förbättra villkoren för den kulturella verksamheten.
Om drygt ett år påbörjas det byggas i den kulturella delen. Det betyder, att det är hög tid för Uppsala kommuns politiker att ta beslut om en satsning på ett kulturcentrum. Med en reformbudget på 10-12 miljoner skulle man kunna utveckla GDT, bygga ut Gottsunda bibliotek till Litteraturens Hus i Gottsunda och skapa Gottsunda Museum för internationell konst och världskultur.
Med utökade resurser skulle biblioteket kunna satsa mer på en aktivt uppsökande verksamhet, som på en gång skulle kunna främja såväl integration som mångkultur. Enligt de preliminära planerna ska biblioteket dock krympas – ett strategiskt misstag, en följd av att kulturpolitikerna varit för svaga gentemot en kommunledning utan känsla för kultur. Låt i stället biblioteket utvecklas till ett Litteraturens Hus i Gottsunda.
Göteborgs Världskulturmuseum, som från början mottogs med skepsis av kultur- och museieliten, blev en stor succé. Uppsala skulle kunna skaffa sig ett liknande museum i mindre format i Gottsunda. Stora kultursatsningar måste inte göras i centrum för att vara attraktiva. Bra bussförbindelser, gott om p-platser och tillgång till annan service gör centrat attraktivt. Därför riskerar Gottsunda inte att bli ett kulturgetto för lokalbefolkningen. Det skulle bli en attraktion för hela Uppsala.
Efter all diskussion om nya arenor för idrotten är det nämligen hög tid att ägna en tanke åt kulturens arenor. Nu finns en unik chans att ta tillbaka kulturpolitiskt förlorade år.