Satsa på fria kulturlivet!

DEBATT. Satsningar på det fria kulturlivet ger mångfalt tillbaka, vilket inte märks i Uppsalas kulturbudget, skriver Klaus Pontvik.

Läsarnas upplänning. Klaus Pontvik, är en av 10 kandidater.

Läsarnas upplänning. Klaus Pontvik, är en av 10 kandidater.

Foto: Robert Johansson

Kultur och Nöje2011-12-21 11:02
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kulturbudgeten är fastlagd för 2012. Men det är något som är riktigt fel med kommunens kulturpolitik beträffande det så kallade fria kulturlivet.

År in och år ut bidrar vi som jobbar som “fria” kulturarbetare med mäktiga arrangemang för stadens kulturrikedom och även stadens kulturprofilering utanför våra gränser. Mycket nytt och spännande skapas årligen som berikar både utbudets innehåll samt Uppsalabornas kulturidentitet och stolthet. Det är även inom den fria kulturlivet där den största potentialen för nyskapande och mångfald finns. Utan bindningar eller hänsyn att behöva ta till institutioner. Det är viktigt för förnyelsen av kulturen i vår stad.

Flera av de viktiga och etablerade kulturevenemangen inom det fria kulturlivet bidrar årligen i enbart pr-värde med mångmiljonbelopp, då talar vi om tiotalsmiljoner kronor, där till exempel Uppsala Internationella Gitarrfestival bidrar ensam med hela sex av dessa miljoner år 2011 (Pr-värdering studie 2011, Infopak).  Men vi skapar också många andra värden som går bortom den konstnärliga leveransen och ekonomiska mått. Vi skapar möten. Vi inkluderar och engagerar många människor. Vi ger viktiga impulser till nyskapandet. Vårt arbete gör att många människor växer och mår bra.

Det fria kulturlivet är en av de mest kostnadseffektiva kultursatningar som kommunen kan göra. Med små medel får man så mycket engagemang frigjord och så många lyckade projekt som gagnar hela staden och dess rykte. Kommunen använder gärna många av dessa lyckade exempel för att visa på hur bra “vi” är i Uppsala på kultur. Och det vill vi som jobbar med dessa projekt  gärna bjuda på för att vi älskar staden vi bor i och vi älskar det vi gör.  Det beklagliga är att kommunens uppskattning på intet sätt avspeglas i kulturbudgeten när den redan futtiga smulan för så kallade evenemangstöd på 1,4 miljoner skärs ner med tvåhundratusen kronor under 2012.  Evenemangspotten är katastrofalt låg i sig med tanke på att hela kulturbudgeten tangerar tvåhundrafemtio miljoner årligen. En stor del av de ansökningar som kommer in till kontoret avslås och de som bifalles får dela på några få kronor. Vad är det för signalen våra politiker ger till en av de främsta redskapen de har för nyskapande i storstaden Uppsala? 

När ska detta humankapital värderas och tas tillvara på allvar?  Hur tänker våra kära politiker? Risken är att vi forsätter att dränera Uppsala på många begåvade konstnärer, arrangörer, musiker, med flera; de bästa och mest kompetenta kulturarbetarna går vidare till Stockholm eller annat håll där man förstår dess värde och tar vara på dem.

Satsningar på det fria kulturlivet ger mångfalt tillbaka. Politiker i Uppsala, var kulturellt kloka och ekonomiskt smarta, satsa mer, inte mindre på det fria kulturlivet! Med tanke på ovan vore inte orimligt att tiodubbla evenemangsstödet. Då skulle även berg kunna flyttas!