Gottsunda Dans & Teater har fått en scen som lämpar sig perfekt för dans och en ekonomi som klarar en professionell ensemble. Gottsunda Teaters Styrelse har beslutat att avsluta ensemblens och tillhörande personals anställningar. Man hävdar att det saknas pengar och att dansen blivit för dominerande. Vidare vill man göra verksamheten mer lokal.
När jag tillträdde som konstnärlig ledare 2009 var ekonomin i GDT skral. Man hade så små medel för professionell scenkonstverksamhet att den egentligen inte var möjlig. Under åren har jag och mina medarbetare arbetat för att bygga en ekonomi som gör att vi kan verka på professionella villkor. Det har varit ett digert jobb. I dag har vi denna ekonomi: Omsättningen är mer än fördubblad, intäktssidan har ökat kraftigt och vi har god framförhållning. Därför skulle ensemblen och mentorsprojektet, med egna inarbetade medel, kunna finnas kvar, även om de treåriga medlen från bland annat Allmänna arvsfonden tar slut i sommar.
Många projekt som var inplanerade i höst skulle också ha genererat nya intäkter, varför även våren såg positiv ut för ensemblen.
Så småningom kommer vi så klart att behöva ökade bidrag och jag håller helt med om att Uppsala behöver en mer progressiv kulturpolitik. Men vi har haft en stadig bidragsökning, både på lokal, regional och nationell nivå och jag är övertygad om att detta hade fortsatt om ensemblen fått fortsätta. Det var nu vi skulle börja blomstra. Nu när verksamheten har fått styrfart och rullar på.
I den omorganisation som nu sker, mycket drastiskt och abrupt, låter styrelsen pengarna rulla. Planerade projekt och ingångna avtal bryts med resultatet att pengar som givits för specificerade ändamål troligen kommer att behöva betalas tillbaka, samt att samarbetsparter måste ersättas utan att projekt genomförs. Det är djupt oansvarigt. Dessa negativa effekter hade också lätt kunnat undvikas om man till exempel låtit omorganisationen ta ett år, eller så klart om ensemblen fått vara kvar…
Vad gäller dansen kontra teatern, så kan man konstatera att Uppsalaborna har god tillgång till bra och spännande teater, även hos oss ... medan avsaknaden av en fast scen för dans hittills varit skriande. I Gottsundas ombyggnation har UKFAB byggt en fantastiskt fin scen med ett suveränt dansgolv över hela ytan. Vilket slöseri om den inte utnyttjas till just dans!
Jag vill också påpeka vikten av en ensemble som verkar långsiktigt i ett område. Långsiktigheten utgör grunden för en lokal förankring på djupet. Att ha professionella artister som verkar i projektform och då bara ”hälsar på” en kortare tid, kan aldrig skapa de band en fast ensemble som också är mentorer kan. Det här är en enormt stor förlust för området och för GDT.
Jag har ändå stor förståelse för och håller också med om att en ideell förening kanske inte kan, eller bör, driva en så här pass stor verksamhet. Vi har förmodligen vuxit ur organisationen. Men låt oss då tala om det och hitta en konstruktiv lösning. Den professionella delen kanske ska fortsätta i en annan organisationsform. Eller kanske som en kommunal verksamhet, varför inte med ett länsuppdrag?
Lotta Gahrton, konstnärlig ledare, Gottsunda Dans & Teater
Med stöd av flera medarbetare på Gottsunda Dans & Teater: Karin Grundmark (ekonomichef),
Caroline Östberg (producent), Conny Jansson (dansare), Peter Lagergren (dansare), Mikael Strid, (dansare), Lars Almkvist (medlem).