"Språkutveckling visar ökat jämställdhetsarbete"

Fler och fler medarbetare vill använda det könsneutrala begreppet tjänsteperson, men det betyder inte att vi ska sluta med ordet tjänsteman, skriver kommunalråd Maria Gardefjell (MP) i en replik på Stefan Olssons debattartikel i söndags om ändelsen -man i yrkestitlar.

Replik. Maria Gardfjell är kommunalråd (MP) i Uppsala.

Replik. Maria Gardfjell är kommunalråd (MP) i Uppsala.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Kulturdebatt2017-07-04 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Regionrådet Stefan Olsson (M) påstår felaktigt i en debattartikel i UNT (2/7-17) att Uppsala kommun skulle ha ersatt ordet tjänsteman mot tjänsteperson.

Det stämmer inte.

Det som beslutats är att ordet tjänsteperson kan användas synonymt med tjänsteman i kommunala handlingar. Eftersom begreppet tjänsteman är inbegripet i lagtexter med mer är det inte möjligt eller ens önskvärt att helt sluta använda ordet helt.

Fler och fler medarbetare i kommunen vill dock använda det könsneutrala begreppet tjänsteperson, ungefär som det redan är passé att använda ordet justeringsman eftersom justerare eller justeringsperson i stort sett alltid används istället.

Att det finns ett tryck från kvinnor och män som arbetar i kommunen, liksom från medvetna politiker, att utveckla språket ser jag som ett tecken på att vi ökat tempot i jämställdhetsarbetet generellt.

Heltid som norm och jämställda löner är våra allra viktigaste jämställdhetspolitiska reformer i Uppsala kommun.

Språkdebatt

Tjänsteman eller tjänsteperson?