Vad ska husen användas till?

Det har riktats kritik mot kulturnämnden för att den inte motsätter sig rivningslov för två gårdshus från slutet av 1700-talet i Odinslund. Här svarar Eva Edwardsson (FP).

Rivningshotade. Skribenten menar att byggnaderna har stort egenvärde.

Rivningshotade. Skribenten menar att byggnaderna har stort egenvärde.

Foto: Staffan Claesson

Kulturdebatt2014-08-21 10:05
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kulturnämnden arbetar för att kulturmiljöfrågorna alltid ska vara högt uppe på agendan och för att bevarandet och utvecklandet av viktiga kulturmiljöer beaktas i Uppsala kommuns beslutsfattande. Därför är den viktiga tjänsten som stadsantikvarie placerad hos kulturnämnden.

För att ytterligare förstärka kulturmiljöfrågorna och demokratisera processen har kulturnämnden år 2014 tagit fram ett kulturmiljöprogram. I programmet finns en systematisk genomgång av alla värdefulla kulturmiljöer i Uppsalas tätort och på landsbygden. Kulturmiljöprogrammet ger medborgarna både ökad kunskap och underlättar för grannar och andra som vill bli mer delaktiga i olika beslutsprocesser. Förslaget är just nu ute på remiss

När det gäller rivningslov för två hus, vilka är mer än 200 år gamla och belägna i Odinslund, förstår jag att många undrar hur det kan komma sig att kulturnämnden inte motsätter sig detta. Dessa båda gårdshus har en gång tillhört en gård, men den gården revs redan i slutet av 1800-talet. Detta faktum är helt avgörande! Om gårdsmiljön hade varit intakt, hade det varit en unik kulturmiljö med högt bevarandevärde. Kommunen hade blivit tvungen att mer eller mindre till vilket pris som helst bevara miljön oförvanskad till eftervärlden. Men efter rivningen av den egentliga gården, har de båda gårdshusen förlorat det sammanhang de en gång tillhörde.

I ärendet framgår att Uppsala universitet har försökt hitta en användning av gårdshusen, men inte lyckats. Självklart skulle husen kunna rustas upp, men frågan är vad de skulle användas till? Kulturnämnden är förvisso intresserad av att finna gamla hus och gamla industrilokaler som kan användas till kulturverksamhet. De båda gårdshusen är dock inte så lämpade att de verkligen skulle komma att bli betydelsefulla för kulturlivet och kommunens medborgare.

Kulturnämnden har i sitt svar till plan- och byggnadsnämnden fört fram att det är viktigt att Uppsalas historiska centrum utvecklas på ett varsamt sätt och att samtida arkitektoniska tillägg görs i samklang med den befintliga, kulturhistoriskt värdefulla bebyggelsen, samt kännetecknas av hög kvalitet. Dessutom bör det gamla vårdträdet, som en gång stod mitt på gårdsplanen, bevaras. Detta är Uppsala universitets ansvar.