Vänsterstyret vill begränsa ditt val av hemtjänst

Styret med S, V och MP vill att politiker, inte du, ska bestämma vilken hemtjänst du får, skriver Therez Almerfors (M) med flera.

Vänsterstyret i Uppsala inskränker återigen din valfrihet. Denna gång handlar det om din rätt att välja vem som ska ta hand om dig i hemmet när du blir äldre, skriver Therez Almerfors (M) med flera.

Vänsterstyret i Uppsala inskränker återigen din valfrihet. Denna gång handlar det om din rätt att välja vem som ska ta hand om dig i hemmet när du blir äldre, skriver Therez Almerfors (M) med flera.

Foto: Johannes Widergren

Replik2025-03-24 13:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK

Vänsterstyret i Uppsala inskränker (UNT Debatt 12/3) återigen din valfrihet. Denna gång handlar det om din rätt att välja vem som ska ta hand om dig i hemmet när du blir äldre. Genom att avskaffa LOV (lagen om valfrihetssystem) inom hemtjänsten begränsas nu konkurrensen och din valfrihet. Det betyder att politiker, inte du, ska bestämma vilken hemtjänst du får.

undefined
Sofia Andersson, kommunalråd, Therez Almerfors, kommunalråd och Cecilia Forss, gruppledare äldrenämnden (alla M).

Vi moderater sätter alltid människan i fokus, inte systemet. Därför står vi upp för möjligheten för brukare och utförare att fritt kunna ingå avtal – givetvis under regler och kontroller. Där du söker bästa möjliga hjälp utifrån dina behov. Där kvalitet och valfrihet går hand i hand vilket också skapar drivkrafter för innovation och utveckling. Oavsett om det gäller val av hemtjänst, skola till dina barn eller val av vårdcentral. Med Moderaterna blir din frihet större.

Men vänsterstyret vill begränsa detta. Du ska fortfarande få välja hemtjänst – men bara bland de leverantörer som politikerna valt åt dig. Det är en inskränkning av valfriheten.

Att införa en geografisk indelning är förvisso bra, och att införa olika ersättning för stad och land likaså, men allt detta hade varit möjligt att genomföra med LOV.

Vänsterpartierna har styrt Uppsala sedan 2014 och såväl konkurrerat med fungerande fristående verksamheter som kört näringslivsklimatet i botten. Det är en viktig förklaring till att antalet leverantörer i Uppsala har minskat. Uppsala rankas på plats 221 av 290 kommuner i Svenskt Näringslivs mätning – långt under vad Sveriges fjärde största stad kan acceptera. När företag tvekar att etablera sig eller expandera i Uppsala, minskar valfriheten och hämmar kvalitet och innovation. 

I stället för att förbättra företagsklimatet backar vänstern tillbaka till ett samhälle där det offentliga styrde över individen. Medborgarna får snällt acceptera utbudet – eller flytta. Vi moderater står för motsatsen: valfrihet, konkurrens och hög kvalitet. I Moderaternas Uppsala är det du, inte politikerna, som bestämmer vilken hemtjänst du vill ha.