Kristerssons politik göder psykisk ohälsa hos unga

Med regeringens politik kommer trenden med växande psykisk ohälsa bland unga inte att brytas, skriver Sebastian Rasmusson.

Ulf Kristerssons politik ökar de bakomliggande faktorer som göder psykiska ohälsa bland unga, skriver Sebastian Rasmusson från SSU Uppsala län.

Ulf Kristerssons politik ökar de bakomliggande faktorer som göder psykiska ohälsa bland unga, skriver Sebastian Rasmusson från SSU Uppsala län.

Foto: isabell Höjman/TT

Slutreplik2025-03-18 14:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

SLUTREPLIK

I sin replik (UNT Debatt 15/3) tycks mina ungdomsförbundskollegor i MUF vara överens med mig om att den växande psykisk ohälsan i Sverige är en av vårt lands allra största utmaningar. För att vända den negativa trenden krävs krafttag från politiker på alla nivåer. Ett nationellt ledarskap är dock avgörande.

I detta avseende är jag och Moderaternas partiledare helt överens. “Det behövs mer av ett nationellt ledarskap för vården”, deklarerade Kristersson i sin regeringsförklaring. Detta var också ett budskap som genomsyrade Moderaternas valkampanj. Resultatet efter 2,5 år stavas löftessvek.

undefined
Sebastian Rasmusson, ordförande SSU Uppsala län och psykologstudent.

I riksdagsvalrörelsen 2022 gav Ulf Kristersson en rad löften om hur en M-ledd regering skulle ta sitt “nationella ansvar” och bekämpa den psykiska ohälsan. Bland annat genom kortare BUP-köer i hela landet – alla skulle få tid inom 30 dagar. Efter halva mandatperioden har inga förbättringar skett, och färre än hälften får vård i tid, enligt SKR. Förra året lovade Kristersson att skjuta till resurser till regionerna för att förhindra uppsägningar inom vården, men i höstas varslades rekordmånga. Regeringen har också i utredningsdirektiv lagt fram en ny vision för elevhälsan. Direktiven har kritiserats hårt från fackligt håll, då det förebyggande arbetet mot psykisk ohälsa i skolan riskerar att utraderas av regeringens planerade reformering.

Men det här är inte allt. Med Ulf Kristerssons politik ökar de bakomliggande faktorer som göder psykiska ohälsa bland unga. Folkhälsomyndigheten har tidigare pekat ut brister i skolans funktion och en allt hårdare arbetsmarknad som de två främsta skälen till de senaste decenniernas ökade ohälsa. Med den här regeringens politik har ungdomsarbetslösheten skjutit i höjden och är nu en av Europas högsta. Därtill står det klart att regeringen inte kommer att agera för att stoppa vinstjakten i skolan, vilket innebär att de allvarligaste systemfelen i svensk skola förblir. 

Med denna politik kommer trenden med växande psykisk ohälsa bland unga inte att brytas. Sverige behöver en ny regering.