2012 i jobblinjens tecken

För att få fler i jobb 2012 kommer regeringen bland annat halvera restaurangmomsen och minska avdraget för resor till jobbet, skriver Ulrika Karlsson med flera.

Uppsala2011-12-31 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Året som gått har präglats av turbulens på den internationella finansmarknaden där krismöten avlöst varandra och eurozonen kämpat för sin överlevnad. Sverige har klarat sig förhållandevis bra och alliansregeringen har kunnat fokusera på reformer som ger effekt på de områden som vi anser prioriterade: arbetsmarknaden, välfärdssektorn, samt lag och ordning. Välfärdens kärnverksamheter fredas från nedskärningar samtidigt som hushåll och företag värnas från skattehöjningar.

Att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden för ungdomar är en av vår tids största utmaningar. Lyckas vi inte minska ungdomsarbetslösheten kommer vår gemensamma förmåga att slå vakt om viktiga välfärdsfunktioner att kraftigt försvagas. Vi har redan halverat arbetsgivaravgifterna för ungdomar under 26 år och vid årsskiftet kommer vi att stimulera en av de största arbetsskaparna för ungdomar, nämligen restaurangnäringen. Med halverad restaurang- och cateringmoms kommer branschen att kunna både behålla och nyanställa medarbetare. Många som tidigare stått utanför arbetsmarknaden kommer därmed få en möjlighet att bidra till samhällsbygget. Arbetsförmedlingen stärks med nästan 1,3 miljarder kronor för 2012 vilket ger mer handläggartäthet och tätare kontakter mellan arbetssökande och handläggare.

För förvärvsarbetande kommer brytpunkten för statlig skatt att höjas från 33 000 till 34 500 kronor. Även gränsen för värnskatt höjs. Småföretagare gynnas av ändrade 3:12-regler som möjliggör uttag av 2,75 inkomstbasbelopp som kapitalinkomst. Dessutom höjs gränsen för avdrag för resor till jobbet från 9 000 till 10 000 kronor.

Under året som gått har vi börjat genomföra den största utbildningsreformen sedan 1842. Vi stärker lärarnas kompetens och status med en ny lärarutbildning och inför lärarlegitimationer. Nya kurs- och läroplaner ska säkerställa att kunskapsmålen nås. Alla elever får skriftliga omdömen från och med årskurs 1.­ Från och med hösten 2012 får eleverna betyg i årskurs 6.

Inrättandet av en ny yrkeshögskola innebär att påbyggnadsutbildningar, kvalificerade yrkesutbildningar och lärlingsutbildningar för vuxna kommer att finnas under samma tak. Högskolestudenter kommer från årsskiftet få höjt studiemedel och låga räntor på studielånen. Resultatet är att köpkraften på studiemedel är det högsta sedan införandet av dessa år 1965. Högre fribelopp ger också studenter förutsättningar att arbeta fler timmar vid sidan av sina studier.

Pensionärerna kommer äntligen att få en höjd pension nästa år då inkomstpensionen höjs med 3,5 procent samtidigt som brytpunkten för statlig skatt höjs. Bostadstillägget för de sämst ställda pensionärerna kommer att höjas med 170 kronor i månaden.

Infrastrukturen är i behov av reinvesteringar, trimningsåtgärder, drift och underhåll. Därför satsar vi fem miljarder kronor extra på väg och järnväg.

Alliansen tror på det civila samhällets kraft till att skapa trygghet. Efter årsskiftet införs en avdragsrätt på 25 procent för gåvor till ideella hjälporganisationer. På så sätt får solidariteten större möjligheter att skapa gott och hjälpa människor i nöd, både inom och utanför landets gränser.

Ekonomisk trygghet är dock inte allt. Människor ska även kunna känna sig trygga i sina hem, i sin vardag och på gator och torg. Regeringen skjuter till 62 miljoner i en handlingsplan mot våldsbejakande extremism.

Våld i nära relationer ska minska genom mer förebyggande arbete, ett nytt kontaktförbud och ökade resurser till kvinnojourer. Regeringen kommer att ge ytterligare fem miljoner extra till Nationellt centrum för kvinnofrid i Uppsala för forskning om relationsnära våld. Åklagarmyndigheterna, domstolsväsendet och polisen får ett tillskott på över 200 miljoner kronor samtidigt som de har fått i uppdrag att bli effektivare och bättre på resursutnyttjande.

Vi önskar ett Gott Nytt 2012! Vårt nyårslöfte till länets invånare blir att fortsätta arbeta för ett Sverige med sunda finanser, en god välfärd och en stärkt trygghet.

Ulrika Karlsson

riksdagsledamot (M)

Ismail Kamil

riksdagsledamot (FP)

Solveig Zander

riksdagsledamot (C)

Mikael Oscarsson

riksdagsledamot (KD)

UNT 31/12 2011

Läs mer om