Sverige har länge varit i världsklass när det gäller sjukvård. Men någonting håller på att gå sönder i den svenska välfärden. Det märks i hälso- och sjukvården. Vårdköerna blir längre. Sjukvårdspersonal vittnar om en pressad arbetssituation som leder till brister i patientsäkerheten. De sjukaste och sköraste patienterna trängs undan när enkla och snabba patientbesök prioriteras. Antalet vårdplatser är bland de lägsta i Europa och belastningen på akutmottagningar och sjukhus är mycket högt. Vinstuttag går före vårdkvalitet. Det här oroar oss och vi tycker inte att det är värdigt ett land som Sverige.
En gemensam välfärd tar generationer att bygga upp men kan förfalla snabbt. När vården slås sönder genom utförsäljningar försämras den för alla. När ansvariga politiker inte investerar för att möta vårdbehovet från en växande äldre befolkning försämras vården. Bara i Uppsala kommun växer antalet invånare med 4 000 per år och det ställer högre krav på våra sjukhus och vårdcentraler.
Moderaterna lovade bättre tillgänglighet och större valfrihet i vården. Efter sju år vid makten har vårt landsting de längsta köerna i landet.
Våra patienter skickas kors och tvärs över landet för att få vård. Vi ser hur mer och mer av den avancerade vården privatiseras och pengar flyttas från Akademiska sjukhuset och Lasarettet i Enköping till en splittrad vårdmarknad. Det försvårar landstingets möjligheter att planera och ge en god vård efter behov till hela befolkningen.
Mindre pengar och färre patienter till universitetssjukhuset äventyrar också forskning och utbildning.
Det är oroande eftersom dagens forskning och utbildning är en förutsättning för morgondagens vård.
Sjukvården står inför stora utmaningar och landstingets ekonomi är mycket ansträngd. Moderaternas strategi att avhända sig politiskt ansvar, slarva med skattepengar och lägga större individuellt ansvar på patienterna fungerar inte. Bristerna i vården äventyrar våra möjligheter att svara upp mot framtidens utmaningar.
Moderaterna verkar inte längre se vad som håller på att hända med sjukvården.
Det är dags för en förändring. Vi vill ge mer tid för patienten och då krävs ordning och reda i ekonomin och vården. Mer tid för vård genom mer personal är en prioriterad fråga för oss.
Socialdemokraterna satsar därför 2 miljarder kronor extra till sjukvården i den nationella skuggbudgeten för 2014. Det kommer ge mer tid till patienterna och höjer kvaliteten i vården. I Uppsala läns landsting blir det en direkt förstärkning på 75 miljoner kronor till hälso- och sjukvården
- Mer personal:
Det fattas läkare och sjuksköterskor i vården. Bristen på vårdpersonal leder till färre vårdplatser och överbeläggningar vilket Socialstyrelsen länge påpekat. Tidsbristen och stressen får konsekvenser. Antalet vårdskador har ökat med 40 procent sedan 2006. Det är inte acceptabelt. Vi vill ha en sjukvård där patienter känner trygghet och personalen känner yrkesstolthet. En god arbetsmiljö är en förutsättning för att vården ska vara en attraktiv arbetsplats där medarbetare vill stanna kvar och utvecklas.
Vi satsar på mer tid till vård och höjd kvalitet genom att öka personalstyrkan.
- En välfungerande sjukvård för äldre:
I dag skickas svårt sjuka äldre patienter fram och tillbaka mellan bostad, primärvård, akutmottagning och sjukhusets vårdavdelningar. Det är inte en vård anpassad till äldre människors behov. En förstärkning av geriatriken i vårt landsting skulle bättre rusta oss för den framtida befolkningsutvecklingen med allt fler äldre.
Vi vill introducera ett nytt koncept för förebyggande äldrevård, äldrevårdscentraler, som liknar det lyckade arbetet med barnavårdcentraler, BVC.
- Psykisk ohälsa bland barn och unga:
Det har skett en ökning i psykisk ohälsa hos barn och unga som gjort att fler ungdomar behöver psykiatrisk vård och har försämrade möjligheter att etablera sig i samhället. Den psykiska ohälsan bland ungdomar är ett växande folkhälsoproblem. Vi vill stärka det förebyggande folkhälsoarbetet för unga vuxna. Ökade resurser behövs inom det psykiatriska området och vi vill investera i en långsiktig kompetensutveckling för alla personalgrupper inom psykiatrin.
Landstinget behöver även utveckla ungdomsmottagningarnas möjlighet att arbeta på bred front och med ökad tillgänglighet i hela länet.
- Minskad administration:
I dag tvingas läkare och sjuksköterskor ägna mycket tid åt annat än patientnära arbete. För att bättre fokusera på patienternas behov krävs förenklade administrativa rutiner. Vi föreslår att staten, landstingen och de fackliga vårdorganisationerna samlas för en nationell vårdrevision. Lagstiftning och regelsystem måste ses över så att onödig administration i sjukvården minskar. Journalerna är i dag splittrade, svåröverskådliga och skapar merarbete där personalens tid går åt till att logga in och ut i olika system.
En utvecklad och samordnad it-infrastruktur skulle göra att personalen kunde ägna mer tid med patienten.
Hälso-och sjukvården behöver en ny riktning de kommande åren med ordning och reda i ekonomin och en fungerande vård med hög kvalitet, särskilt för multisjuka äldre samt för barn och unga med psykisk ohälsa. Framför allt behövs mer personal i vården som kan möta de ökade vårdbehoven. Mer tid med patienten är viktigare än fler skattesänkningar. Om ett år väljer du vilken väg vi ska ta in i framtiden. Vi socialdemokrater prioriterar framtidsintriktade reformer för fler jobb, stabil ekonomi och en högre välfärd. Det gör vi för att fler ska kunna få ett bättre liv, känna frihet och framtidstro.
Vivianne Macdisi
ledamot i Socialdemokraternas
partistyrelse och landstingsråd
Agneta Gille
distriktsordförande för Socialdemokraterna i Uppsala län och riksdagsledamot
UNT 2/10 2013