Jordbruksministern tvingade nyligen den statliga myndigheten Livsmedelsverket att förtydliga att man faktiskt får baka bullar hemma i köket till kyrkkaffet. Men om Livsmedelsverket fick fortsätta att tolka och tillämpa EG:s nya regler om livsmedelssäkerhet skulle all mat i Sverige som förtärs utanför det egna hemmet vara tillagad i ett fullständigt utrustat restaurangkök.
Det är i sådana fall precis samma tolkning som Uppsala kommuns miljökontor verkar göra.
Under den senaste mandatperioden har BUN (barn- och ungdomsnämnden) lagt ned flera väl fungerande mindre förskolor, bland annat av skälet att det skulle bli för dyrt att bygga om köken så att de skulle uppfylla miljökontorets krav. I Ångelsta förskola skulle det år 2004 byggas nya entréer till följd av miljökontorets anmärkningar, men det ansågs oekonomiskt, och i stället fattades beslut att riva förskolan och bygga nytt för runt 20 miljoner.
Efter att Heidenstamskolan förra året fått besök av kommunens miljöinspektörer får politikerna i BUN vid dagens sammanträde "välja" mellan att bygga till köket för 3 eller 6,5 miljoner. I mars 2005 beslutades om ett investeringsprogram för sex "typiska" skolor och förskolor till en kostnad av 100 miljoner.
Skall alla Uppsalas cirka 100 förskolor och 70 grundskolor byggas om på grund av skärpta myndighetskrav så pratar vi om investeringar på 3 miljarder.
Vad handlar då miljökontorets krav om? Jo, i fallet med Heidenstamskolan bland annat om att personalen på sin väg mellan personalutrymmet och köket måste gå igenom ett kapprum. Förslag på åtgärd från miljökontoret? Bygg nytt personalrum i anslutning till köket för några miljoner annars hotar vite eller fängelse. Vad gäller Ångelstas förskola informerades BUN om att mat tillagad på annat håll inte fick bäras förbi toaletter, även om dörrarna till toaletterna hölls stängda. Resultat? Riv och bygg nytt.
Alla föräldrar som har barn i förskola och skola vet att ekonomin är oerhört ansträngd. Det är svårt att få fram mer pengar till mindre klasser, till fler speciallärare, till nya skolböcker. Men nya myndighetskrav får tydligen kosta hur mycket som helst och detta utan att det görs någon bedömning om hur mycket säkrare skolmaten faktiskt blir i förhållande till vad det kostar.
För att kunna tillgodose kraven på kök av restaurangstandard planeras nu byggen av jätteförskolor med åtta avdelningar, oberoende om föräldrar vill ha sina barn på så stora enheter. Varje enskild förskola i Uppsala kan lägga ned direkt
när miljökontoret knackar på och frågar varför de är så ohygieniska. Och då handlar det om att man förmodligen lagar maten och diskar tallrikarna i en och samma lokal, det vill säga i köket.
Situationen är absurd och väcker frågor om makt och ansvar och politiskt ledarskap. Med makt skall följa ansvar. Som det nu är får statliga myndigheter och kommunernas tillsynsenheter makt att föreskriva åtgärder som i praktiken slukar den kommunala budgeten. Men beslutet hur de offentliga skattemedlen skall fördelas är ett politiskt beslut och skall fattas av politiker som kan röstas in eller röstas bort - inte av onåbara tjänstemän.
Det verkar som om miljökontoret och miljö- och hälsoskyddsnämndens ordförande har glömt bort att det finns något som heter proportionalitetsprincipen. Den skall beaktas när all offentlig makt utövas, särskilt sådan lagstiftning som har sin grund i EG-rätten.
Hur mycket minskar egentligen risken för matförgiftning i Uppsalas förskolor och skolor och står investeringskostnader i mångmiljonklassen i rimlig proportion till detta?
Det är faktiskt inte förbjudet enligt svensk lag att använda sunt förnuft.
Varför har inte miljö- och hälsoskyddsnämndens ordförande miljöpartisten Jan Wikström för flera år sedan startat en offentlig debatt om vad tillsynsverksamheten leder till för kostnader för Uppsala kommun? Fast miljökrav får kanske kosta hur mycket som helst när miljöpartiet får bestämma?
Eva Edwardsson
ledamot (fp) i barn- och ungdomsnämnden
UNT 19/9 2006
ledamot (fp) i barn- och ungdomsnämnden
UNT 19/9 2006