Ackis har inte annonserat efter bröstsköterskor

Det har inte gjorts några försök att rekrytera bröstsjuksköterskor till den organisation som hälso- och sjukvårdsstyrelsen gett Akademiska sjukhus i uppdrag att införa 1 sepbember i år. Det finns kvalificerade sjuksköterskor som bara väntar på att dessa tjänster ska utannonseras. Var ligger problemet? frågar Lena Widh.

Uppsala2013-10-28 11:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I sitt svar till ordförande mig (UNT Debatt 21/10) lovar sjukhusdirektör Lennart Persson att så snart som möjligt starta verksamheten med de utlovade bröstsjuksköterskor som ska ta emot samtal från oroliga kvinnor som känner en knöl i bröstet.

Lennart Persson påstår att problemet ligger i svårigheten att rekrytera sjuksköterskor till Akademiska, men det är inte sanningen. Vi vet att det inte har gjorts några försök att rekrytera dessa bröstsjuksköterskor eftersom ingen annonsering har setts till varken internt eller externt. Det finns kvalificerade sjuksköterskor som bara väntar på att dessa tjänster ska utannonseras. Var ligger problemet?

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen har gett Akademiska sjukhuset i uppdrag att organisera sin verksamhet kring bröstpatienter i enlighet med framtagna förslag i slutrapport om bröstcancerprocessen.

Från och med 1 september 2013 skulle patienter med behov av fördjupad utredning kunna söka direkt till bröst-/koordinatorsköterskor på Akademiska sjukhuset och inte längre behöva gå omvägen via vårdcentralen.

Vi undrar även varför Anna-Karin Klomp, ordförande (KD) i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen, inte följer upp att ett politiskt taget beslut i detta ärende verkställs (§ 16, 2013-02-11).

Sjukhusdirektör Lennart Persson betonar att Sverige har en hög internationell standard och att Akademiska ligger i topp när det gäller femårsöverlevnad vid bröstcancer. V i kan hålla med om att ur medicinsk synvinkel så ger Akademiska sjukhuset oss en mycket kvalificerad behandling, men inte när det gäller sett ur ett patientperspektiv. Mycket skulle underlätta för oss bröstcancerpatienter om det fanns ett sammanhållet bröstcancercentrum på Akademiska där all vård ligger under samma tak - mammografi, bröstkirurgi, onkolog, strålning, lymfödem samt vårdavdelning - och inte som nu utspridd på flera platser.

Lena Widh
ordförande Bröstcancerföreningen Kungsängsliljan, Uppsala
UNT 28/10 2013

Läs mer om