Bostadsbristen håller på att utvecklas till en akut bostadskris i Sverige. I dag råder det bostadsbrist i över hälften av landets kommuner, och i nästan alla kommuner är det brist på billiga hyresrätter.
Det är vi ungdomar som tvingas ta den hårdaste smällen för att det saknas bostäder. Över en kvarts miljon unga söker en egen lägenhet. I bostadsbristens spår tvingas man antingen bo kvar hemma mot sin vilja, eller så är man utlämnad till en andrahandsmarknad präglad av ockerhyror och otrygga villkor.
Så här har det sett ut i Sverige länge, för varje år som går blir bostadskrisen allt djupare. Det byggs för lite och det som byggs är ofta inte de lägenheter som unga behöver.
Frågan måste därför ställas till makthavarna – till regeringen, kommunpolitiker och bostadsbolag – var har ni egentligen tänkt att vi ska bo? Det är djupt ansvarslöst att nöja sig med att sitta vid sidlinjen, när årskull efter årskull av unga förvägras den trygghet som en egen bostad innebär.
Min generation har lärt sig den hårda vägen att det inte är för oss som detta samhälle ordnas. I högerns Sverige finns det pengar till att sänka fastighetsskatten för lyxvillor, men inte för att bygga billiga hyresrätter för att unga ska kunna flytta hemifrån. Bostadspolitiken har marknadsanpassats och reducerats till allmänt hållna klyschor om att statens roll enbart är att skapa så bra förutsättningar som möjligt.
Bostadsbristen kan bara byggas bort och det kräver en återupprättad statlig bostadspolitik, som sätter nybyggnation av billiga hyresrätter i centrum.
Ung Vänster vill införa statliga investeringsstöd riktade till att bygga billiga och klimatvänliga hyresrätter.
Vi vill att pensionsfondernas miljarder används till produktiva investeringar i fler bostäder, i stället för att gå till finansiell spekulation på börsen.
Som en följd av bostadsbristen har fastighetsägarna kunnat sortera bland hyresgästerna. Det har blivit allt vanligare med hårda krav på fast jobb och hög inkomst, för att över huvud taget vara aktuell för ett hyreskontrakt.
I ett läge där över hälften av alla unga som jobbar har en tidsbegränsad anställning, blir detta en sorteringsmekanism som effektivt stänger ute unga. Ung Vänster vill skärpa kommunernas bostadsförsörjningsansvar. Det ska inte vara möjligt för allmännyttan att stänga ute unga från chansen till ett förstahandskontrakt.
Efter att regeringen i februari förändrade hyresreglerna råder det i praktiken marknadshyror för bostadsrätter som hyrs ut i andrahand.
Detta har lett till kraftigt höjda hyror och en situation där unga som bor i andrahand i praktiken är rättslösa, eftersom möjligheten att i efterhand överklaga för höga hyror har avskaffats. Ung Vänster vill tillbaka till den tidigare regleringen av hyror på andrahandsmarknaden och kräver att möjligheten att i efterhand överklaga ockerhyror återinförs.
Om Sverige ska ta sig ur bostadskrisen måste det till en tvärvändning i bostadspolitiken. Vi måste bort från de senaste decenniernas marknadsanpassning och röra oss mot en situation där en bostad ses som en social rättighet som samhället garanterar. Ung Vänster vill se ett modernt miljonprogram för att bygga bort bostadsbristen.
Stefan Lindborg
förbundsordförande Ung Vänster
UNT 16/8 2013