Den 3 juni presenterade Riksdagens Utredningstjänst (RUT) vad en höjning av garantipensionen till 8000, 9000 eller 10000 kronor skulle innebära för de offentliga finanserna. Garantipensionen är den pension som riktar sig till ålderspensionärer som antingen saknar eller har låg inkomstgrundad pension. I utredningen så beräknas en höjning till 8000 i månaden leda till att de offentligfinansierade utgifterna ökar till 0,4 miljarder. För en höjning till 9000 eller 10000 så skulle utgifterna öka med 4,6 respektive 9,5 miljarder kronor.
Att de offentligfinansierade utgifterna skulle öka om man höjde garantipensionen kan te sig som skrämmande. Vad man glömmer då är de fördelar som skulle komma i och med en höjning av garantipensionen. För det första så är garantipensionen beskattningsbar vilket skulle innebära ökade kommunala inkomster. För det andra så skulle en höjd garantipension innebära att ett mindre antal pensionärer skulle vara i behov av bostadstillägget.
Det finns i Sverige flera stora problem med äldrevården som måste åtgärdas. Det är inte värdigt att äldre i vissa kommuner inte har rätt till att själva välja vad de vill ha för vård utan är tvingade att välja det kommunala. Maten och måltidsmiljön är på många platser av dålig kvalité. Genom ökade kommunala inkomster från en ökad garantipension så ger man kommunerna möjligheten att satsa på ökad kvalité på den mat som erbjuds pensionärerna. Centerpartiet driver dessa frågor och vill se att både lagen om valfrihetssystem (LOV) ska bli obligatorisk i hela riket samt att våra äldre får en mer värdig miljö att leva i.
Utöver det så vill Centerpartiet att färre pensionärer ska vara beroende av bostadstillägget för att få bo kvar i deras hem. Bostadstillägget för pensionärer är idag en kostsamutgift för staten och beräknades i år uppgå till 7 miljarder kronor enligt Pensionsmyndigheten. Dessutom vet vi att betydligt fler skulle vara berättigade till bostadstillägg om de ansökte. Genom att öka garantipensionen till en sådan nivå att pensionärerna inte längre behöver bostadstillägget så skulle man alltså sänka den totala statliga utgiften.
Självklart kan man anse att om den förhöjda garantipensionen till stor del bara är en omprioritering av bostadstillägget så finns det ingen orsak till att höja garantipensionen. För blir inte garantipensionen då enbart något som täcker över det som annars skulle betalas av bostadstillägget?
Det tycker inte vi i Centerpartiet. Garantipensionen är det som våra äldre medborgare får betalt för efter ett långt liv. Oavsett om man har arbetat hela livet, eller har haft det svårt att komma ut på arbetsmarknaden, så ska man ha rätten till en dräglig tillvaro. Garantipensionen är till för dem som har haft en mycket låg inkomst eller ingen alls, och som därför bör få en dräglig tillvaro på ålderns höst. Bostadstillägget däremot är ett bidrag som vi i Centerpartiet arbetar för att det inte ska behövas för någon i framtiden.
Centerpartiet kommer alltid att verka för att alla individer i samhället, gammal som ung, ska ha rätten att leva ett fullvärdigt liv.
Solveig Zander
riksdagsledamot (C)
Uppsala län