I en tid då det ekonomiska utrymmet är litet och marginalerna små vill oppositionen tvinga arbetsgivarna att erbjuda alla inom vård- och omsorg heltidstjänster. Alliansens mål är att alla som önskar arbeta heltid ska kunna göra det, men att i ett slag utöka arbetstiden för alla som vill är oansvarigt och kan leda till färre arbetstillfällen och stora kostnadsökningar.
Medarbetarna i välfärdens kärna förtjänar trygga anställningar med goda arbetsvillkor som så långt det är möjligt anpassas efter medarbetarnas önskemål. I Uppsala kommuns verksamheter måste varje chef arbeta aktivt med att så långt det är möjligt erbjuda heltidstjänster. Schemaläggning och arbetsledning ska inte genomföras på rutin, utan utgå från medarbetarnas önskemål och verksamhetens möjligheter.
I dag pågår arbete för att de, inom Uppsala kommuns verksamheter, som vill ska få arbeta heltid. Det har gett resultat. De senaste siffrorna visar att antalet deltidsanställningar inom Uppsala kommun minskar. Alliansen har antagit ett tydligt mål om att ”möjligheterna till heltid ska öka”. Vårt mål är att alla som vill ska kunna arbeta heltid. Samtidigt måste vi ta ansvar för ekonomin i verksamheterna och för sysselsättningen. Det långsiktiga målet är full sysselsättning inom ramen för arbetslinjen.
I sina justerade skuggbudgetar för Uppsala kommun räknar S, MP och V med att spara 10 miljoner kronor på att ge alla medarbetare rätt till heltid. Denna siffra bygger på spekulation och är ett oansvarigt sätt att lova allt till alla. Deras plan på att i ett slag utöka arbetstiden för alla som vill det skulle riskera att kosta många miljoner kronor för att finansiera arbete som i dag redan blir utfört.
Alliansen driver en ansvarsfull politik som håller Uppsala samman medan oppositionen lägger olika förslag som riskerar att öka arbetslösheten och utgifterna. Endast genom att ta ansvar för ekonomin kan välfärdens kärna och sysselsättningen säkras.
Fredrik Ahlstedt
tillträdande ordf (M) kommunstyrelsen Uppsala
Cecilia Hamenius
kommunalråd (FP), ordf styrelsen för vård och bildning
UNT 23/1 2012