Förra året röstade Sveriges riksdag igenom regeringens förslag till budget för år 2012 med en tydlig inriktning på sysselsättningsfrämjande åtgärder för att säkra att tillväxten och sysselsättningen ska öka och att välfärden ska komma alla till del. Sammantaget handlar det om reformer för 15 miljarder kronor.
För att varaktigt öka tillväxten och sysselsättningen satsas bland annat 5,4 miljarder kronor på att sänka momsen på restaurang- och cateringtjänster, en sektor där var tredje anställd är ung. Följaktligen får många unga, men även utrikes födda, sina första jobb i denna sektor. Vid en rundringning bland Uppsalas krögare som Sveriges radio genomfört framgår att samtliga krögare planerar att nyanställa som en direkt följd av sänkningen.
I tider av ekonomisk oro och växande arbetslöshet är det oerhört viktigt att fortsatt stärka och förbättra utbildningssystemet. Därför satsas 3,5 miljarder kronor 2012–2015. Lärarnas kompetens och läraryrkets attraktions¬kraft ska höjas. Det ska löna sig att vara en bra lärare och att bli en bättre lärare. Inom gymnasieskolan föreslår regeringen åt¬gärder för att höja kvaliteten på yrkesprogram¬men på gymnasiet genom att exempelvis stärka det arbets¬platsförlagda lärandet.
Sverige är och ska förbli ett av världens mest jämlika och jämställda länder. För att välfärden ska komma alla till del höjs bostadsbidraget för unga utan barn och för barnfamiljer. För en ensamstående förälder med bostadsbidrag innebär det en inkomstförstärkning på 7 000 –11 000 kronor per år, beroende på antalet barn. I syfte att förbättra situationen för pensionärer med lägst inkomster har även en höjning av bostadstillägget med cirka 170 kronor per månad genomförts.
Mot vår budget för jobb, välfärd och ansvar står en splittrad opposition och ett socialdemokratiskt parti utan röd tråd. De vill fördubbla arbetsgivaravgiften för unga – vilket riskerar att leda till ökad arbetslöshet i en tid då arbetslösheten redan är mycket hög och många unga har svårt att få in en fot på arbetsmarknaden. Bara för Uppsala kommun handlar det om en kostnadsökning på 40 miljoner kronor per år medan det för länet handlar om en ökad lönekostnad på 23 miljoner. Inte heller kompenserar Socialdemokraterna kommuner och landsting för dessa högre anställningskostnader vilket i sin tur innebär ökade personalkostnader med nästan tre miljarder kronor totalt i hela landet. Denna kostnadschock måste kommuner och landsting antingen finansiera genom nedskärningar i välfärden, lån och/eller skattehöjningar.
Medan besparingspaketen avlöser varandra i Europa kan vi göra aktiva insatser för jobb och omställning och förstärka tryggheten för människor i en utsatt ekonomisk situation. Samtidigt ska vi bibehålla handlingsutrymme om krisen blir långvarig. Sunda offentliga finanser är och förblir hörnstenen som garanterar vår gemensamma välfärd och goda förutsättningar för sysselsättning och tillväxt. Det är så vi tar ansvar för Sverige i en orolig tid.
Anna Kinberg Batra, ordförande i finansutskottet och gruppledare (M)
Elisabeth Svantesson, ledamot i finansutskottet (M)
Göran Pettersson, ledamot i finansutskottet (M)
Ann-Charlotte Hammar Johnsson, ledamot i finansutskottet (M)
Staffan Anger, ledamot i finansutskottet, ledamot i finansutskottet (M)
Jessica Rosencrantz, suppleant i finansutskottet (M)
Jörgen Andersson, suppleant i finansutskottet (M)
UNT 19/1 2012