Den borgerliga regeringen behöver visa att de tar problemen med arbetslösheten på allvar. Jobben är den allra viktigaste politiska frågan. I dag är för många arbetslösa, det finns färre högskoleplatser och skolresultaten sjunker. Trots detta lånar regeringen pengar för ytterligare skattesänkningar som kommer att ge ett underskott i ekonomin nästa år. Det är fel väg att gå.
När borgerliga riksdagsledamöter hyllar sin egen politik (UNT 18/9) sker det samtidigt som 400 000 står utan jobb. När arbetslösheten har bitit sig fast på en hög nivå, 7,3 procent, är det provocerande att Ulrika Karlsson (M) med flera presenterar en budget där den största delen av reformutrymmet går till stora skattesänkningar. I borgerlighetens budget lämnas bara smulor kvar för att lösa den viktigaste frågan - hur fler ska få ett arbete att gå till - på den politiska dagordningen.
Regeringens viktigaste förslag i höstens budget är ett femte jobbskatteavdrag, som regeringen påstår ska ge 13 000 nya jobb, till en kostnad av 15 miljarder. Det skulle innebära en kostnad på 1,2 miljoner kronor per jobb. För samma pengar skulle regeringen ha råd med 30 000 nya lärare. Det hade varit en klok prioritering och en verklig satsning på skolan.
Faktum är att det inte går att visa att jobbskatteavdrag har någon effekt på sysselsättningen överhuvudtaget. Detta är en politik som skapar ökad ojämlikhet men inte nya jobb. Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU i Uppsala, gjorde förra året en utvärdering av jobbskatteavdraget. Deras slutsats blev att det inte går att dra några säkra slutsatser kring effekterna.
Att regeringen prioriterar att sänka skatten i stället för att satsa på jobb och utbildning är helt galet. I Uppsala hade regeringen kunnat lägga pengar på fler högskoleplatser i stället för att sänka skatten för dem som tjänar mest. Här är det stora problemet att regeringen har minskat antalet högskoleplatser trots ett rekordstort söktryck. Det hade varit mycket bättre att satsa på fler högskoleplatser än att sänka skatten.
Antalet långtidsarbetslösa har nästan tredubblats under regeringens åtta år vid makten. Samtidigt har andelen sysselsatta i befolkningen sjunkit. Det som nu behövs är kraftfulla satsningar på de gemensamma utmaningar som Sverige står inför. Det handlar om jobb och skola och en bättre välfärd.
De stora framtidsproblemen måste vi lösa tillsammans, och då duger det inte att år efter år prioritera skattesänkningar med lånade pengar. Många i Sverige behöver mer kvar i plånboken, men vi behöver också alla ett jobb att åka till, en tågtrafik som fungerar, en skola som ger alla en chans till goda resultat, och mer resurser till vården och omsorgen. Detta vill Socialdemokraterna prioritera.
riksdagsledamot (S)
Pyry Niemi
Lena Sommestad
riksdagsledamot (S)
UNT 30/9 2013