Segregeringen av staden pågår på ett oacceptabelt sätt i samband med de renoveringar som nu sker då många hyresfastigheter byggda på 60-och 70-talen ska stamrenoveras och hyrorna höjs till orimliga nivåer. Bostaden är en rättighet och en trygg punkt i tillvaron. Särskilt för de med tuff ekonomi som kanske drabbats av arbetslöshet eller sjukdom och som inte har marginaler att ta av för att kunna byta bostad.
Det är långt i från ”trygghet i boendet” när man plötsligt inte kan bo kvar på grund av en för stor hyreshöjning. Att man dessutom inte har inflytande i vilken inredning som skall vara gör inte saken bättre. Det är sorgligt att man släpper mer och mer på den fina jämlikhetstanke som fanns med allmännyttan från början, där också möjligheten att välja inredning var självklar.
Bostadsföretagen låter idag riva ut fungerande inredning av god kvalitet och byter ut den. Regelverket gör att det lönar sig, eftersom det ger möjlighet att höja hyran. Hyresvärdar runt om i landet slarvar också vid renoveringarna och sätter in billigt material för att få ut höga vinstmarginaler. En girighet som drabbar hyresgästerna. Hyresgästföreningen har gjort en undersökning i Gränby där Rikshem har renoverat. Den visar, enligt UNT 1 nov 2013, att bara 1 av 50 är helt nöjda med renoveringen.
Brister finns även vid Uppsalahems renoveringar på Kvarngärdet. Detta slår hårt både mot hyresgästen och mot miljön. Ofta har bostadsföretagen miljöargument för renoveringarna, och det är bra, men en viktig aspekt av miljöarbetet är att spara på resurser.
Vårt uttag av naturresurser går i snabb takt och många ekosystem hotas idag utav resursuttaget. För att komma tillrätta med miljöproblemen är det nödvändigt att vi är resurssnåla.
Det är fler och fler kommuner, företag och organisationer runt om i världen som arbetar med något som kallas för cirkulär ekonomi. Det går ut på cirkulera resurser så effektivt att det knappt blir några sopor, och samtidigt spara energi, precis som i naturen. Vänsterpartiet vill att kommunen ska vara med och utarbeta dessa metoder och har lagt en motion om detta i fullmäktige.
Ronneby kommun har tre anställda som arbetar med cirkulär ekonomi. Med sådana glasögon på så är det helt absurt att tvinga människor att byta ut fungerande köksutrustning, dessutom till en sämre kvalitet.
Vi har haft debatt om de orimligt höga hyreshöjningarna vid Kvarngärdet flera gånger i fullmäktige då vi fått löften från Alliansen om att detta inte ska upprepa sig och att det ska finnas olika nivåer att välja emellan.
Men tyvärr erbjuder nu Uppsalahem bara att välja bort nya tapeter och golv, vilket skulle ge rabatt på 100 - 200kr i månaden. Endast Vänsterpartiet har gått emot förslaget i Uppsalahems styrelse.
Valmöjligheten blir i realiteten att flytta till en annan lägenhet om man inte har råd att bo kvar. Men det är ju inte alla gånger ett bra alternativ, speciellt om man har barn i en skola i närheten. Sen är frågan: vart skall man flytta när alla lägenheter har helrenoverats till höga priser?
Det går att göra annorlunda, i till exempel i Märsta, hos Sigtunahem, kan man välja mellan tre nivåer vid renovering: mini, midi och maxi. När stammar och badrum renoveras höjs hyran för exempelvis en trea på 77 kvm med 824 kr/månad. Vill man ha maxi, full renovering, blir det en höjning med 1941 kr/månad – över 1 100 kr skillnad. Det är bättre, även om det skulle behövas en statlig politik som underlättar ytterligare. Vänsterpartiet driver på i riksdagen för upprustningstöd både för underhåll och ökad energieffektivitet
Uppsala kommuns ordförande Fredrik Ahlstedt (M) sade i UNT 14/5 2012: ”Bland annat anser jag att vi måste hitta lösningar för att differentiera renoveringarna och därmed hyressättningen.”. Peter Nordgren, ordförande för Uppsalahem, har också påtalat vikten av flera hyresnivåer. Hur är det egentligen i Alliansen? Fredrik Ahlstedt: Hur kan ni bryta era löften i en så viktig fråga?
Emma Wallrup (V)