Ansök om sprutbyte till Uppsala

Vi föreslår att landstinget inleder en dialog med Uppsala läns kommuner om att införa sprutbytesverksamhet för missbrukare, samt att Uppsala kommun ansöker om en sådan. Det skriver Malena Ranch och Johan Edstav.

Malena Ranch (MP)

Malena Ranch (MP)

Foto: Dan Pettersson

Uppsala2013-03-21 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sedan 2006 har svenska landsting möjlighet att införa sprutbytesprogram som en smittskyddsåtgärd. Fram till nyligen fanns det bara sådana i Lund och Malmö. De har å andra sidan bedrivit sprututbytesverksamhet sedan slutet av 80-talet. Nu har även Stockholm och Kalmar fattat beslut om att införa sprututbytesprogram.

Socialstyrelsen, Folkhälsoinstitutet och Smittskyddsinstitutet menar att både svenska och internationella erfarenheter visar att välskötta sprututbytesprogram har dokumenterat positiva effekter. Samtidigt slår studier fast att programmen inte bidrar till en mer liberal narkotikapolitik. Det gör att aktörer som WHO, Internationella Röda Korset och FN:s hiv-program UNAIDS rekommenderar sprututbytesprogram som en effektiv metod för att minska smittspridning.

Sprutbyten är en förebyggande åtgärd till en högriskgrupp som har stor utsatthet både för somatisk och psykisk ohälsa. Hälso- och sjukvårdens uppgift måste vara att erbjuda hjälp för en bättre hälsa för alla människor, oavsett vilken situation de befinner sig i. Många av de personer som injicerar narkotika är i en mycket utsatt position och brottas ofta med både psykiska och sociala problem. Att till dessa personer erbjuda en sprututbytesverksamhet kan förhindra att situationen förvärras av ytterligare sjukdomar.

En jämförelse mellan landsting visar att i Region Skåne har endast enstaka fall av hiv upptäckts under perioden 2000–2008. Där finns inte heller någon spridning av hiv inom regionen. I Stockholms läns landsting sprids hiv bland injektionsmissbrukare sedan mitten av 1980-talet. Under 2000-talet har det i genomsnitt rapporterats ett 20-tal nya hiv-fall om året.

I Uppsala läns landstings egen översyn av missbruks- och beroendevården (2012) konstateras att ”ett införande av sprututbytesverksamhet i landstinget skulle ligga i linje med den utveckling och strävan som i denna översyn beskrivits genomsyra länets missbruks- och beroendevård”. Man skriver vidare att erbjudandet av ”en sprututbytesverksamhet som innefattar erbjudandet om hjälp och behandling, kan förhindra att situationen förvärras av ytterligare sjukdomar”.

Socialstyrelsen ställer krav på att sprututbyten bara får förekomma som en del av en bredare verksamhet som riktar sig till missbrukare. I samband med sprutbytesverksamheten ska det exempelvis finnas hälsorådgivning av läkare, motiverande samtal, test och vaccinationer. Verksamheten ska ha en dörr öppen mot vård och behandling och motivera patienterna till drogfrihet.

I dag har landsting möjlighet att ansöka till Socialstyrelsen om att starta sprututbytesverksamhet. Även den eller de kommuner där verksamheten ska bedrivas måste biträda ansökan.

Miljöpartiet anser att Uppsala behöver ta till sig av de kunskaper som finns både inom vårt eget landsting, i nationella rekommendationer och från internationella studier. Det förebyggande arbetet för att nå högriskgrupper för smittspridning av svåra kroniska sjukdomar måste fördjupas.

Vi föreslår därför i en motion till landstingsfullmäktige att landstinget inleder en dialog med länets kommuner för införande av sprututbytesverksamhet och ansöker till Socialstyrelsen om att starta sådan verksamhet i Uppsala län. I en motion till Uppsala kommunfullmäktige föreslår vi samtidigt att Uppsala kommun ska ställa sig positiv till att stå bakom en sådan ansökan.

Sprutbyte är inte en narkotikapolitisk åtgärd, utan en förebyggande smittskydds- och hälsoåtgärd för en grupp som har hög risk att smittas av svåra kroniska sjukdomar som hiv och hepatit. Sverige har undertecknat internationella mål om att minska spridningen av hiv. För samhället innebär varje missbrukare som slipper smittas stora hälso- och samhällsekonomiska vinster. Men i slutänden handlar det om att även den som missbrukar droger ska ha rätt till hälsovård och en god hälsa.

Malena Ranch
2:e vice ordförande (MP) nämnden för hälsa och omsorg
Johan Edstav
landstingsråd (MP)
UNT 21/3 2013

Läs mer om