I Sverige ligger självförsörjningsgraden i dag på omkring 50 procent.
Det betyder att varannan tugga är från mat producerad utomlands, i länder där djurskyddslagar och djurhälsa inte alls är jämförbara med Sveriges – vi som arbetar utifrån en av världens strängaste djurskyddslagar och bland annat har världens lägsta användning av antibiotika i djurfoder.
Maten ska räcka till alla. År 2050 är vi omkring nio miljarder människor på jorden. Om 40 år finns ytterligare två miljarder undernärda munnar att mätta utöver den miljard som finns i dag.
För att klara det måste matproduktionen öka med minst 50 procent samtidigt som naturen och de ekologiska systemen måste bevaras. Därför är det viktigt att åkermarken inte bebyggs utan bevaras för odling av mat och energi.
Hur ska vi kunna både producera och äta bra och hållbart? Genom att bönderna, idkar ett lantbruk som inte belastar miljön och att vi äter vad säsongen erbjuder, då kan jorden brukas i generationer framåt. Mat som produceras nära oss själva, mat vars ursprung och uppfödningsmetoder vi känner till, mat som inte rest runt hela jorden innan den hamnar på vår tallrik. Klimatförändringar och andra miljöproblem utgör stora hot, som delvis kan mötas genom medvetna val från konsumenternas sida och en förändrad livsstil. Här har både livsmedelsproducenter och konsumentrörelsen en viktig roll att spela.
När vi diskuterar mat och etik är det viktigt att komma ihåg svinnet av livsmedel som måste minska. I dag är det enormt.
Stora mängder livsmedel förstörs vid lagring under dåliga förvaringsförhållanden (bland annat i utvecklingsländer). Och stora mängder livsmedel slängs för att de inte ”duger” – för att vi vill att matvarorna ska se ut inbjudande ut i matbutikerna, för att vi får för stora portioner och köper hem för mycket.
Det är ett allvarligt slöseri med resurser investerade i livsmedelsproduktion som förstörs, ratas eller helt enkelt kastas bort, när vi tror att maten blir dålig så snart bäst före-datum har passerat.
Vi förväntas konsumera för ekonomins skull, och samtidigt förutsätts det att vi avstår från konsumtion för klimatets skull. För många konsumenter är ett lågt pris viktigt. Men för många är det minst lika viktigt med kvalitet och ursprung. Genom tydliga ursprungsmärkningar säkerställer handeln och livsmedelsföretagen att de konsumenter som vill välja mat utifrån ursprung också kan göra det.
Importerad lågprismat har ofta ett dolt pris i form av sämre djurvälfärd, ökad miljöbelastning och på sikt även sämre och mindre säkra livsmedel.
Att i livsmedelskedjan ständigt jaga kronor och ören innebär därför stora risker, vilket inte minst hästköttskandalen visar. Ta ansvar – ät inte mat bara med mun och plånbok, ät med hjärtat också!
Inger Gauffin Carlsson
ordförande LRF Södra Åsunda lokalavdelning
nötkötts- och spannmålsföretagare, Enköping
UNT 16/4 2013