Arbetsmiljöpolitiken måste ges en mer offensiv och positiv innebörd. Den ska inte enbart handla om att förhindra en dålig arbetsmiljö, utan i mycket högre grad om att se arbetsmiljön som utvecklande för såväl medarbetare som verksamheten i stort.
En god arbetsmiljö är en framgångsfaktor och ett konkurrensmedel. Det är genom att fokusera på att utveckla arbetsmiljöarbetet som vi gör det möjigt för människor att arbeta längre.
Av dem som föds i dag kommer många sannolikt att fira sin hundraårsdag. Det är en glädjande utveckling som också ställer helt nya krav på arbetsmarknaden.
För många unga känns det främmande att arbeta på en arbetsplats hela livet, vilket gör att vi kommer att se en allt högre efterfrågan på en flexiblare arbetsmarknad. Då måste både möjligheterna att byta yrkesbana mitt i livet vara goda och arbetsmiljöarbetet både långsiktigt och väl genomtänkt.
Jag har under mina resor i Uppsala län besökt många olika arbetsplatser med vitt skilda arbetsmiljöutmaningar. En arbetsplats var förlagd längs en större bilväg, där ett aktivt och engagerat arbetsmiljöarbete faktiskt kan innebära skillnaden mellan liv och död om olyckan är framme.
På en annan arbetsplats var förslitningsskador och tunga lyft de främsta arbetsmiljöproblemen. Genom målinriktade insatser ökade trivseln på arbetsplatserna samtidigt som riskerna för skador minskade.
Alliansen menar allvar med arbetsmiljöarbetet. För att få till stånd ett långsiktigt och målmedvetet arbete har regeringen därför tagit fram en handlingsplan med konkreta förslag, mål och därtill viljeinriktningar för utvecklingen av arbetsmiljöarbetet de kommande fem åren.
I kombination med ett fortsatt arbete för att reformera och öppna upp arbetsmarknaden, är vår förhoppning att fler människor ska känna att de har möjligheten att själva välja hur deras arbetsliv ska se ut.
Hannes Beckman
riksdagsledamot Uppsala län (M)
UNT 3/3 2012