Arbetsskadade kvinnor diskrimineras

Kvinnor i vård och omsorg diskrimineras på grund av sitt kön och yrkesval, då vi får ytterst få arbetsskador godkända. Ett högt pris för ett jobb som knappt går att påverka, skriver Maj ­Wineström.

Uppsala2013-07-17 09:33
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vårdförbundets professioner återfinns ofta inom Vård och omsorg och de anställda utgörs till största delen av kvinnor.

Utvecklingen av arbetsmiljön inom vård och omsorg utarmas i takt med att landstingens och kommunernas ekonomi försämras. Ständiga omorganisationer till följd av neddragningar leder till en ökad stress och liten påverkansmöjlighet över det egna arbetet.

Inga eller ytterst få satsningar görs för att förbättra arbetsmiljön, och en av fyra vårdanställda känner sig tvingade att gå ner i arbetstid för att orka med sitt arbete. Möjligheter måste finnas att stanna kvar i sin profession under hela den yrkesverksamma tiden.

Som huvudskyddsombud påtalar jag vikten av att rapportera arbetsskador.

Det kan vara stress som leder till utmattning, skador av lyft och förflyttningar stickskador eller ensidiga arbetsmoment. Detta kan leda till långa sjukskrivningar.

Försäkringskassans egen granskning av hur olika grupper får skador erkända och klassificerade som arbetsskador talar sitt tydliga språk:

Den mansdominerade gruppen bestående av gruv-, bygg- och anläggningsarbetare får 50 procent arbetsskadorna godkända. I gruppen av process- och maskinoperatörer finns en jämn fördelning av kvinnor och män och där blir mindre än 10 procent av de anmälda arbetsskadorna godkända.I gruppen vård- och omsorgsarbete, som är kvinnodominerad, får mindre än 1 procent arbetsskadan godkänd.

Ska vi tolka det som att det är färre arbetsskador inom den sista gruppen? Är arbetsmiljön bättre? Finns teknisk och ergonomisk utrustning som motverkar att arbetsskador sker? Svaret är nej! Denna grupp diskrimineras på grund av sitt kön och yrkesval.

FN:s fackorgan för arbetsrättsliga frågor, ILO, har en förteckning över yrkessjukdomar som är vägledande vid bedömning av arbetsskador. Denna förteckning reviderades 1980 och innehåller i stort sett inga sjukdomar som verksamma inom vård och omsorg drabbas av. Listan behöver omedelbart uppdateras utifrån dagens arbetsmarknad.

Det behövs också en gedigen utbildning för de tjänstemän som hanterar arbetsskador. Medicinska läkarutlåtanden ska inte överprövas av Försäkringskassans behandlande läkare.

Vårdförbundets medlemmar är barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor. Vi får ytterst få arbetsskador godkända. Vi får betala ett högt pris, därför att vi valt yrken som innebär små förutsättningar att påverka arbete och arbetsmiljö.

Kommer man i framtiden att välja yrken inom vården? Har man råd att välja yrken inom vården?

Kvinnors och mäns arbetsskador måste behandlas lika. Det ligger i samhällets intresse.

Maj Wineström
huvudskyddsombud
styrelsemedlem Vårdförbundet avd Uppsala
UNT 17/7 2013

Läs mer om