Arbetssökande utan stöd

Arbetsförmedlingens insatser är ineffektiva, både mot arbetssökande och mot företagare som söker arbetskraft, skriver Maria Rankka (bilden) och Maria Mattsson Mähl.

Foto: Gunnar Lundmark / SvD / TT

Uppsala2014-05-12 17:08
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Arbetsförmedlingens insatser saknar effekt och de arbetsgivare som har rekryteringsbehov får inte det stöd som behövs. Även om arbetslösheten i Uppsala är en av landets lägsta förtjänar både företag och arbetssökande att få det stöd de är värda.

Måndag 5 maj publicerades nyheten att en mycket liten andel av dem som får en arbetsmarknadsinsats övergår i arbete. Vissa insatser har numera nära noll procent i arbete efter avslutad insats. Detta kan jämföras med att Arbetsförmedlingen bara för några år sedan hade ett minimikrav på 70 procent i arbete efter avslutad arbetsmarknadsutbildning. Många arbetsmarknadsutbildningar hade över 90 procent i arbete efter avslutad insats, inte minst i regioner med stor efterfrågan på bristyrken där arbetsmarknadsutbildningar för många arbetsgivare varit den enda möjliga rekryteringskanalen för att säkerställa kompetensförsörjningen.

AlphaCE har ett uppdrag av Arbetsförmedlingen att bedriva arbetsplatsförlagd arbetsmarknadsutbildning i större delen av Sverige. Utbildningen är en lärlingsutbildning eller en rekryteringsutbildning där Arbetsförmedlingen tar kostnaden för utbildningen och lärlingslönen under upp till sex månader.

Syftet med utbildningen är att arbetsgivare med rekryteringsbehov ska kunna, vilja och våga anställa någon som inte har perfekt bakgrund. Syftet är också att hjälpa små och mellanstora företag att våga anställa för att på så sätt skapa tillväxt. Många arbetsgivare tvekar inför att anställa eftersom det ofta tar ett par månader innan den nya medarbetaren är fullt produktiv och således drar in sin lön. Den arbetssökande får förutom arbetslivserfarenhet även ett utbildningsintyg. Många yrken saknar också en formell utbildningsväg. Exempel på yrken där detta således kan vara en rekryteringskanal är tatuerare, hunddagisföreståndare, dataspelsutvecklare, sadelmakare, växeltelefonist, bilrekondare och specialfordonskonstruktör.

I Uppsala finns gott om arbetsgivare som är beredda att ta ett samhällsansvar och rekrytera personer som står utanför arbetsmarknaden. Många kan även tänka sig att ta ett utbildningsansvar på det sätt som beskrivits ovan. Problemet är att Arbetsförmedlingen inte hittar arbetssökande.

 Låt oss ge några exempel:

*En bilverkstad kan tänkta sig att lära upp en arbetslös ungdom till bilmekaniker och anställa honom eller henne. Det har tagit Arbetsförmedlingen sex månader att hitta en kandidat.

*En biltvättfirma kan tänka sig att utbilda och sedan anställa sex till åtta personer. Arbetsförmedlingen i Uppsala har försökt hitta arbetssökande i över ett år, men inte hittat en enda person. Efter ett halvår lyckades Arbetsförmedlingen i Gävle hitta en arbetssökande som fick pendla till Uppsala för tjänsten.

*Ett serviceföretag kan tänka sig att rekryteringsutbilda tre till fyra personer varje halvår löpande, med löfte om anställning. Arbetsförmedlingen har inte hittat arbetssökande.

Arbetsförmedlingen har för många roller. De ska säkerställa att regelverk efterlevs, vara politikernas bollplank och statistikfunktion, hålla sig informerade och informera andra och mycket annat. Dessutom ska de vara servicenstans till de arbetssökande. Enskilda handläggare gör dagligen hjälteinsatser, men systemet ger dem inte rätt förutsättningar.

Någonstans i alla direktiv och regelverk tycks myndigheten ha glömt att det primära syftet med hela verksamheten är att skapa matchning och se till att de arbetssökande får arbete.

Det finns en central utmaning på arbetsmarknaden. Jobben finns där det inte finns bostäder och tvärtom. Uppsala är en stad där det är ont om bostäder, men det finns gott om arbete. Här är det brist på arbetskraft. Och även om det är låg arbetslöshet i länet så finns det fortfarande arbetssökande som vill och behöver ha ett arbete.

Vi måste bli bättre på att hjälpa de arbetssökande att hitta vägarna in till jobben. Det är viktigt för Uppsalas alla arbetsgivare. Kan företag och organisationer inte växa i Uppsala så kommer man att flytta sin verksamhet eller också väljer man att inte växa. Uppsalaborna förtjänar att få bra stöd om de blir arbetslösa och Uppsalas företagare ska få det stöd av samhället som de förtjänar, även om Uppsalas arbetslöshetsstatistik är låg.

Maria Rankka
vd för Handelskammaren i Stockholm/Uppsala
Maria Mattsson Mähl
Vd för AlphaCE

Arbetsmarknad

Läs mer om