Socialdemokraterna och Miljöpartiet har motionerat om utformandet av ett arkitekturprogram för Uppsala. De vill ha ett gemensamt styrdokument som klargör hur kommunen ser på stadsutveckling och nya byggprojekt. Bättre förankring av planerade projekt, bättre utvärdering av de byggda och värnandet av Uppsalas egenart är andra punkter de efterlyser.
Vi välkomnar ett arkitekturprogram för Uppsala, men vad ska ett sådant program innehålla för att komplettera de redan existerande styrmedlen?
Uppsala växer snabbt. 2 000–4 000 nya invånare per år innebär stora förändringar i stadsmiljön. Det är en stor utmaning att utveckla Uppsala i samma takt, så att staden fungerar för alla medborgare.
För att lösa detta på ett bra sätt är det viktigt att satsa på god arkitektur och stadsbyggnad. God arkitektur betyder vackra hus, platser och stadsrum med bra långsiktig ekonomi. Men god arkitektur betyder lika mycket fungerande infrastruktur, mångfald, användbarhet och bevarande av existerande kvaliteter. Det är viktigt för att skapa en hållbar utveckling och rätt använd skapar det värde och tillväxt.
Staden måste fungera dygnet runt, året runt och för alla medborgare. För att uppnå det tror vi på en mångfunktionell stad, där nybyggda hus speglar samtiden samtidigt som de respekterar den befintliga miljön. Vi tror att en tät stad är att föredra framför en utspridd, med högkvalitativa parker och grönområden.
Att skapa detta är svårt, det kräver bra styrning och att alla inblandade drar åt samma håll. Uppsalas översiktsplan, som förnyades 2010, har riktlinjer för stadens utveckling. Ett väl utformat och använt arkitekturprogram skulle komplettera översiktsplanen och bidra till att förverkliga dess mål om en hållbar framtidskommun.
Ett bra arkitekturprogram skulle arbeta med att informera kring kommande utveckling. Det skulle skapa riktlinjer för att stötta och följa upp goda initiativ i stadsbyggandet och ta fram goda exempel som kan användas som referenser vid nya projekt. Det skulle göra tydligt för planerare, arkitekter, byggare och fastighetsägare vilka kvaliteter staden vill se i nya projekt.
Arkitekturprogrammet skulle bidra till fler arkitekttävlingar, där man också vågar låta bygga de vinnande förslagen utan förvanskningar.
Arkitekturprogrammet bör inte handla om stil. Man ska sträva efter hög kvalitet, men tidens smak måste tillåtas finnas och finnas kvar när nästa stil tar vid. Arkitekturstilar kommer och går, ofta med ett intervall på cirka tio år. Lika ofta kritiseras den rådande stilen när man börjat tröttna på dess uttryck.
Att utseendemässigt definiera en arkitektur för Uppsala som alla Uppsalabor kan stå bakom är en omöjlig uppgift som, om den vore möjlig, skulle leda till en ännu större likriktning i arkitekturen.
Köpenhamns arkitekturpolitiska program är ett utmärkt exempel och förebild. Köpenhamn har länge arbetat aktivt för att sätta staden på kartan med goda miljöer, inte enbart enskilda spektakulära byggen. Man arbetar mycket aktivt med information och har tydliga riktlinjer för vilket sätt man vill se staden utvecklas.
Men det är inte bara arkitekturprogrammet som har skapat framgång. Många av de bästa projekten i Köpenhamn är utvecklade med stort stöd från RealDania, en fond som ger stöd till byggprojekt med ambitioner, ofta med kriteriet att projektet ska inledas med en arkitekttävling. Fonden bevakar att byggnaden fullföljs som utlovat. Det krävs mer än ord för att locka fram det bästa.
I Sverige kan vi titta på Malmö som sedan början av 00-talet har arbetat aktivt med en arkitekturpolitik som definierar på vilket sätt man vill hantera den växande stadens möjligheter och problem. Malmö har inte stöd av någon fond men har i sitt arkitekturprogram slagit fast att man i det offentliga byggandet ska gå före med gott exempel när det gäller arkitektur och hållbarhet. Och att man i upphandlingar ska välja rätt produkt till rätt pris snarare än det billigaste alternativet.
Arkitekturen är en viktig fråga för att hantera hållbar utveckling, motverka segregation och skapa värde och tillväxt. Därför är det viktigt att finna vägar att höja nivån. God arkitektur kan vara spektakulära märkesbyggnader, men ännu viktigare är omsorgsfullt byggda vardagsmiljöer. Ett arkitekturprogram kan tydligare sätta fokus på dessa frågor.
Vi välkomnar ökad konkurrens från utlandet och från andra delar av Sverige och ser fram emot fler arkitekttävlingar i Uppsala. Vi ser också fram emot en livligare och mer konstruktiv stadsbyggnadsdebatt och gemensamt utvecklingsarbete mellan arkitekter, fastighetsägare, byggare, kommun och medborgare. Om Uppsala politiskt kunde enas om ett arkitekturprogram som främjar detta välkomnar vi det.
Anders Tväråna
Martin Ehn Hillberg
Carl Lindecrantz
Christian Wallenborg
White arkitekter Uppsala
UNT 29/1 2012