Ärna - ett lyft för Uppsala län

Ärna behövs, när Arlanda begränsas och Skavsta växer. Regeringen kan inte säga nej, då flygplatsen pekats ut som riksintresse för civilflyg, skriver Ann-Christin Norrström m fl representanter för Handelskammaren i ­Uppsala län.

Ärna skulle kunna avlasta Arlanda, skriver representanter för Handelskammaren i Uppsala län.
Foto: Johan Nilsson / SCANPIX / Kod 50090

Ärna skulle kunna avlasta Arlanda, skriver representanter för Handelskammaren i Uppsala län. Foto: Johan Nilsson / SCANPIX / Kod 50090

Foto: Johan Nilsson / SCANPIX

Uppsala2012-10-07 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Regeringen förväntas inom kort fatta beslut i ett centralt ärende för hela huvudstadsregionen och med implikationer på nationell nivå. Det gäller frågan om etablering av civil flygverksamhet på före detta F16 på Ärna i Uppsala.

Frågan har åtminstone tre viktiga dimensioner – att säkra flygplatskapaciteten i huvudstadsregionen, att främja Uppsalas och regionens internationella tillgänglighet och attraktivitet, men också att bevisa att prövning enligt dagens miljölagstiftning fungerar.

Prognoserna från länsplaneansvariga pekar på en befolkningstillväxt på uppemot 800 000 invånare i huvudstadsregionen under de kommande 20 åren. Här är också betydelsen av den internationella tillgängligheten störst, med de internationellt verksamma företagen och huvudkontoren, de många internationella universiteten och allt fler medborgare som har världen som arbetsfält. Till detta ska läggas den kraftigt växande besöksnäringen och den både nationella och regionala ambitionen att fördubbla dess omfattning till 2020.

Därmed är det uppenbart att dagens flygkapacitet inte kommer att räcka, vilket konstaterats av Transportstyrelsen, Trafikverket och Handelskammaren.

Analysen är enkel. Arlanda kan inte växa tillräckligt med dagens miljökrav och trafikbegränsningar. En ny bana tar minst tio år och lika många miljarder (och kan påbörjas först efter långa tillståndsprocesser). Bromma har hög belastning och på sikt begränsad kapacitet. Alternativa flygplatser har lagts ned (som Barkarby och Tullinge) eller har inte rosats av marknaden (som Västerås). Att Skavsta växer är bara ytterligare ett tydligt bevis på att behoven finns och ökar.

Den enda outnyttjade flygplatsen med potential för internationell trafik som återstår är därmed Ärna. Därför pekade också dåvarande Luftfartsstyrelsen 2008 ut Ärna som riksintresse för civil luftfart. Det vore ju märkligt om man sedan inte fick flyga där. Ärna skulle kunna utgöra ett viktigt komplement till hela regionens totala kapacitet och fylla en särskild nisch i dess norra delar

Fördelarna med etableringen är tydliga. Grundinvesteringen är redan gjord, driftskostnaden kan delas med Försvarsmakten och flygplatsen är fast etablerad sedan 1943. Uppsala ligger dessutom infrastrukturellt mycket bra till i kryssen mellan E 4 och väg 55, liksom Dalabanan och Ostkustbanan, i ett upptagningsområde med cirka 2,5 miljoner människor.

Det finns flera marknadssegment där Ärna redan på kort sikt skulle kunna fylla en roll. Det finns intresse från lågprisoperatörer att öppna nya destinationer från Mälardalen och Ärna. Men Ärna skulle ocksåkunna vara andningshål för Arlanda och Bromma. När Arlandas begränsningar slår till kan viss trafik med fördel ha Ärna som bas och hjälpa Arlanda att förädla trafiken.

Ett omfattande arbete pågår också för att stärka Uppsala som destination. Med Guide Michelins terminologi handlar det om att gå från att ”vara värd ett besök”, över att ”vara värd en omväg” till att bli ”värd en resa”.

Ökad flygkapacitet med en rimlig prisbild och god tillgänglighet innebär oerhört stora möjligheter för näringslivet i Uppsala och hela den norra huvudstadsregionen.Om denna och andra satsningar ska bli framgångsrika krävs flyg. Vi kommer inte att kunna attrahera stora volymer turister från till exempel Ryssland och kontinenten enbart med tåg och båt.

Tid är en allt knappare faktor, och därför skulle en flygplats vara en nyckelfaktor. Vi skulle nå ett antal andra destinationer i Europa dit vi skulle kunna fokusera marknadsföringsinsatser och öka vårt internationella utbyte, både turism och företag emellan.

Men inte minst handlar frågan också om dagens miljölagstiftning och handläggning av tillstånd i etableringsärenden. Frågan om etablering av civilflyg på en existerande militärflygplats väcktes år 2004 av privata entreprenörer. Försvarsmakten har visat intresse för att dela Ärna med dem. Och sedan 2008 pågår tillståndsprocessen. Länsstyrelsens miljöprövningsdelegation har efter en mycket omfattande prövning med vissa skärpningar förordat etableringen. Och nu ligger frågan sedan 16 månader på regeringens bord.

Samtidigt står det rimligen klart att regeringen knappast kan landa i beslutet att förvägra etableringen, då man både utpekat riksintresset och redan i dag på dispens flyger med civila plan på Ärna.

Vi inom näringslivet anser det oacceptabelt att viktiga etableringsfrågor av det här slaget tar nästan tio år att utreda. Antingen är det fel på lagverket eller också är handläggningsordningen alltför komplicerad och oöverskådlig.

Regeringen har nu möjlighet att i sitt avgörande visa att den står fast vid målet att säkra flygplatskapaciteten i huvudstadsre­gionen, att den verkligen värnar Sveriges och näringslivets behov av internationella flygförbindelser. Det är dags för civil flygverksamhet på Ärna.

För Handelskammaren i Uppsala län
Ann-Christin Norrström
ordförande
Ulf Dietrichson
Göran Hedman
Ann-Kristin Lyttkens
Solweig Lindéll Sohlberg
Lars Svensson
Göran Brocknäs
regionchef
UNT 6/10 2012

Läs mer om