Ärna saknar framtid

Så vad återstår då för Ärnas del som en eventuell behövlig och nödvändig flygplats? Jo, att fungera som en lågprisflygplats. Det skriver Kenneth Eriksson, Uppsala.

Uppsala2014-01-23 15:42
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Här i Uppsala finns ett antal mycket röststarka förespråkare för ett lågprisflyg på Ärna flygplats, och på debattsidan den 17/1 kunde vi få ta del av ännu ett inlägg från just denna grupp. Denna gång var det regionchefen för Handelskammaren i Uppsala län – Göran Brocknäs – som i en formlig ordkaskad bredde ut sig över denna satsning.

Jag ska inte gå närmare in på alla påståenden som finns i inlägget, men det är svårt att låta bli att peka på hans uttalanden i miljöfrågan.

”Miljömässigt är Ärna ett bra alternativ.”, skriver Brocknäs. Det är onekligen stora ord när Miljödomstolen, Generalläkaren i Försvaret och majoriteten i Kommunstyrelsen avstyrker en etablering. Till detta kan läggas att vi för närvarande har en minskning på 25 procent i Uppsalas vattenförsörjning, där orsaken med stor sannolikhet kommer från verksamhet på flottiljen!

”Endast 60 personer störs enligt gällande norm.”. När Brocknäs kommer till frågan om 60 bullerstörda personer av en kommande tänkt verksamhet, så blir det fel. Här kommer ett betydligt större antal boende i de norra stadsdelarna att bli bullerstörda på det ena eller andra viset.

Men hans påstående om att ”Miljömässigt är Ärna ett bra alternativ” är onekligen svårt att hålla med om utifrån vad som sagts från många håll utöver de ovanstående redovisade.

Bra för näringslivet med ett lågprisflyg på Ärna påstås det från förespråkarna, och jag tycker att det kan vara av ett visst värde att se på den kommersiella värld som då väntar detta eventuella flyg.

Ärna flygplats ligger som alla vet mycket nära Arlanda, och kommer med stor sannolikhet inte att fungera för ett inrikesflyg eller som matarlinje in till Arlanda. Ett Arlanda, som samma dag som debattinlägget fanns med i tidningen, kunde presentera en satsning på 13 miljarder under en 30-årsperiod, kanske uppemot 50 000 personer som arbetar på flygplatsen

Så vad återstår då för Ärnas del som en eventuell behövlig och nödvändig flygplats? Jo, att fungera som en lågprisflygplats. Men hur ser då underlaget ut när vi kollar in lågprisflyget? Veckan före jul kom ett av de stora bolagen, Ryanair, med en julklapp när man meddelade att 17 stycken linjer över hela Sverige läggs ner.

  • Skavsta: sex destinationer läggs ner. Minussiffror visas, trots kommunalt stöd. Stora investeringar på start-och landningsbanorna väntas.
  • Landvetter: fyra destinationer läggs ner, i likhet med Göteborg City Airport där kommunen, Volvo och Swedavia satsar pengar.
  • Västerås: linjen tlll Gran Canaria läggs ner – kommunen satsar mycket pengar.
  • Växjö: linjen till Palma de Mallorca läggs ner.
  • Ryanair lämnar därtill flygplatserna i Jönköping, Kalmar, Ängelholm och Karlstad helt och hållet.

Den bistra sanningen är att det är ett ytterst fåtal av de mindre flygplatserna – typ Ärna – som går runt. Trots det tror flygplatsivrarna och Uppsala Airport på stora framgångar för en lågprisverksamhet på Ärna flygplats. Med vilka flygbolag ska man då genomföra denna flygverksamhet utan ett stort stöd från kommunen? Ryanair kanske?

Vi har ju ändå ett storsatsande Arlanda in på knutarna med en mycket stor framtida betydelse för Uppsala och stadens arbetsmarknad – så till vad behöver vi en ny miljöförstörande verksamhet på Ärna flygplats? Glöm inte att vi ligger närmare Arlanda än vad Stockholm gör!

Kenneth Eriksson, Uppsala.

Läs mer om