Sverige och Uppsala är på många sätt jämställt, men fortfarande äger kvinnor mindre och tjänar sämre än män. Moderaterna vill att män och kvinnor ska ha samma rättigheter och skyldigheter livet igenom. Alliansens politik ger kvinnor valmöjligheter medan oppositionens politik motverkar jämställdhet genom att begränsa kvinnors delaktighet.
Genom regeringens reformer har jämställdheten mellan män och kvinnor förbättrats. Fler kvinnor har i dag mer kvar i plånboken och genom införandet av valfrihet på områden som tidigare dominerats av offentlig sektor har vi förbättrat möjligheten för kvinnor att driva företag i välfärdssektorn.
Genom införandet av jämställdhetsbonus har vi underlättat för familjer att välja ett jämställt föräldraskap. Rut-avdraget hjälper många familjer att få ihop vardagen samt har höjt statusen för en stor, kvinnodominerad bransch.
Jämställdhetsarbetet är emellertid inte slutfört. Det finns fortfarande brister när det gäller kvinnors och mäns möjligheter att komma in på arbetsmarknaden och i näringslivet, att stanna kvar och utvecklas i arbetslivet liksom att kombinera arbete och familjeliv.
Oppositionen motverkar de insatser vi gör för att skapa ett samhälle som i lika hög grad är anpassat efter mäns och kvinnors behov.
De rödgröna har stora visioner och talar ofta om vikten av jämställdhet och jämlikhet, men deras konkreta politiska förslag motverkar just detta. Att delta på en konferens för jämställdhet eller inrätta en lokal jämställdhetskommission hjälper inte mycket om man samtidigt vill begränsa kvinnors möjlighet att välja arbetsgivare, starta företag i välfärdssektorn samt ha mer kvar i plånboken.
Moderaterna vill vara närvarande i kvinnors och mäns vardag och fånga upp frågor som är angelägna här och nu. Det handlar bland annat om att främja kvinnors företagande, förbättra villkoren för välfärdens medarbetare och att påverka beslut som ökar flexibilitet och valfrihet.
Anna-Karin Westerlund
ordförande Moderatkvinnorna Uppsala län
UNT 16/2 2012