REPLIK. Daniel Liljeberg och Janett Broms skriver (UNT 13/10) att Sveriges småhusägare kommer att få en mycket hög kommunal fastighetsskatt tillföljd av de nya taxeringsvärdena. Det är då viktigt att påminna sig om att innan alliansregeringen ändrade förutsättningarna för villaägare i Sverige hade vi en fastighetsskatt på villor som var orättvis och saknade legitimitet. Skatten baserades på taxeringsvärdet vilket i sin tur baserades på fastighetspriserna.
Den 1 januari 2008 ersattes fastighetsskatten av en kommunal avgift. För småhus är avgiften max 6 512 kronor år 2011 eller 0,75 procent av taxeringsvärdet. Det innebär att om 0,75 procent av det nya taxeringsvärdet ger en lägre avgift än maxbeloppet på 6 512 kronor, ska den lägre summan betalas i stället.
Det är Skatteverket som fastställer taxeringsvärdet vilket ska motsvara 75 procent av marknadsvärdet två år före det år fastighetstaxeringen sker. Marknadsvärdet bestäms med hänsyn till det genomsnittliga prisläget inom det område där fastigheten ligger och kräver ett flertal köp för att bestämma ett genomsnittligt prisläge.
Regeringen tillsatte 24 februari 2011 en utredning som ska undersöka hur fastighetstaxering av bostäder kan avskaffas eller avsevärt förenklas. Utredningen ska utgå från en löpande beskattning av bostäder där medlen ska gå till kommunerna, precis som i dag. Vidare ska utredningen pröva vilka nya funktioner som behövs för att ersätta taxeringssystemet.
Den gamla fastighetsskatten på villor var oförutsägbar då den uppgick till hela 1 procent av taxeringsvärdet utan något tak. När taxeringsvärdena rusade i höjden kunde fastighetsskatten plötsligt uppgå till flera månadslöner. Denna kraftiga ökning innebar att många, främst äldre personer och skärgårdsbor, inte längre hade råd att bo kvar i sina hus.
Det nya systemet tvingar inte i väg personer från deras hus och det finns en förutsägbarhet i systemet tack vare maxbeloppet. Jag ser nu fram emot att ta del av resultaten från regeringens utredning vad gäller avskaffandet eller förenklingen av fastighetstaxeringen. Dessa förslag ska redovisas senaste den 15 augusti 2012.
Jessika Vilhelmsson
riksdagsledamot (M) för Uppsala län
UNT 23/10 2011