Rabies är en fruktansvärd sjukdom som kan överföras mellan djur och människa. Varje år drabbar den runt 50 000 människor - i de flesta fall med dödlig utgång. I många länder angrips hundar vid rabiesutbrott. De giftdödas eller utsätts för annan inhuman behandling, men det är ingen lösning på problemet. Det bästa för både människor och djur vore att istället vaccinera hundarna. World Society for Protection of Animals (WSPA) driver sådana projekt världen över. Nu bör alla krafter sluta upp bakom denna erkända och humana metod.
Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) drabbas runt 50 000 människor årligen av rabies. De flesta av dessa lever i u-länder. Rabies är en zoonos, det vill säga en sjukdom som är överförbar mellan djur och människor. Hundar är den främsta smittöverföraren.
Vid rabiesutbrott eller vid allmän rädsla för rabies angrips ofta hundar på ett fruktansvärt sätt. Gift läggs ut i gathörnen och hundarna går en mycket plågsam död tillmötes. Även andra oacceptabla avlivningsmetoder som strypning och slag förekommer.
Att angripa hundarna är ingen fungerande metod för att bekämpa rabies. Faktum är att det inte finns något exempel på att metoden någonsin har fungerat. Den är alltså både onödig och ineffektiv.
WSPA har tagit fram ett program för massvaccinering av hundar som har fått stöd av Världshälsoorganisationen (WHO). Genom att massvaccinera hundarna skapas en fungerande barriär mot rabies. Någon sådan får man inte genom de plågsamma avlivningarna.
WSPA har massvaccinerat hundar i Colombia, Sri Lanka och i Indonesien. Arbetet har genomförts i samarbete med myndigheterna, och genom massvaccinering har spridningen av rabies stoppats. Metoden har visat sig både vara human och hållbar.
Rabies är ett globalt problem som kräver en global lösning. Redan nu finns det alltså en metod som både har vetenskapligt stöd och som vi av egen erfarenhet vet fungerar: massvaccinering av hundar. Det är angeläget att alla krafter sluter upp bakom utfasningen av inhuman behandling av hundar; att massvaccinering genomförs på bred front och att program som tar hänsyn till djurvälfärd införs. Det finns också starka ekonomiska skäl till en sådan omställning. Att massvaccinera hundar kostar endast 10 procent av vad det kostar att behandla människor som smittats av rabies genom hundbett.
Roger Pettersson
Generalsekreterare
WSPA Sverige
UNT 28/9 2011