De pojkar UNT tidigare rapporterat om, som fått så allvarliga komplikationer av sin omskärelse att kliniken anmälts, aktualiserar ett viktigt problem. Med jämna mellanrum händer det att läkare utreds för så allvarliga missförhållanden att de stängs av från sin tjänst. På grund av brister i sjukvårdens struktur finns dock flera exempel på hur patienter utsatts för risk då dessa personer, trots avstängning, kunnat fortsätta sin verksamhet på annat håll.
I början av förra året anmäldes en gynekolog för sexuellt ofredande av ett flertal patienter och stängdes i samband med detta av från sin tjänst. Under den tid mannen var avstängd anställdes han som överläkare vid en kvinnoklinik i ett annat landsting.
Vid samma tid upptäcktes att en läkare under avtjänandet av ett fängelsestraff kunde använda sina permissioner till arbete som läkare på en privat missbruksklinik, trots att han förlorat sin läkarlegitimation på grund av grov oskicklighet.
En annan läkare stängdes av sedan han bland annat ordinerat naturmedel till en kvinna med blod i avföringen som senare visade sig ha tarmcancer. Samme läkare uppmanade föräldrarna till en tvååring med magproblem att "spela samma skiva om och om igen" och att "banka barnet på skinkorna". Läkaren anställdes under sin avstängning i ett närliggande landsting.
En fjärde anställd stängdes av från sitt arbete inom psykiatrin efter klagomål från både patienter och andra läkare. Läkaren fick under sin avstängning anställning som överläkare på en psykiatrisk mottagning i ett annat landsting.
Ytterligare en läkare kunde samma år fortsätta arbeta i ett närliggande landsting, trots att han stängts av från sin ordinarie arbetsplats på grund av bland annat falska intyg och omskärelse av pojkar utan bedövning och med så smutsiga instrument att en pojke nästan avled.
Detta är tyvärr bara ett exempel på brister i sjukvårdens struktur som innebär att patienter utsatts för risk då läkare, trots avstängning, kunnat fortsätta sin verksamhet på annat håll. Det är inte rimligt. Landstingens rutiner vid nyanställning är uppenbarligen inte vattentäta, och att anmälningar till Inspektionen för vård och omsorg (IVO, tidigare Socialstyrelsen) finns tillgängliga att läsa vid nyanställning, är med all tydlighet inte tillräckligt.
En anmälan inom hälso- och sjukvården som ses som så graverande att den leder till avstängning borde med all logik innebära att den anställde stängs av från yrkesutövande i hela Sverige. Om en sådan ordning innebär att Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) eller IVO ges nya befogenheter eller att nationella strukturer på annat sätt behöver göras om må det vara hänt. Patienternas säkerhet måste sättas i första rummet.
Ismail Kamil
riksdagsledamot (FP)
Lina Nordquist
landstingsråd (FP)
22/9 2013