I dag 20/6 föreslår rektor för Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) att styrelsen ska besluta om en ny fakultetsorganisation. Förslaget är förlegat då det i stället för vetenskapsområden till dominerande del bygger på de traditionella areella näringarna (jordbruk, djurhållning och skogsbruk). Det saknas också en tydlig profil vad gäller livsmedel och miljö.
Förslaget leder till en fakultetsvis monopolisering av näringslivskontakterna. Detta är olyckligt eftersom SLU:s forskning ofta vänder sig till flera sektorer samtidigt. Samverkan med näringslivet får inte låsas av fakultetstillhörighet.
Förslaget innebär dessutom att flera institutioner ska tillhöra två eller flera fakulteter samtidigt.
En majoritet av NL- och LTJ-fakulteternas professorer och prefekter har undertecknat ett brev där förslaget bestämt avvisas, vilket sammanfattas nedan:
- Den föreslagna förändringen för inte universitetet närmare målet ”ett SLU”. Tvärtom har den lett till ett SLU som är mer splittrat än någonsin.
- Förslaget saknar en ordentlig problembeskrivning och behovsanalys. Det finns inte heller någon konsekvensanalys – vare sig ekonomisk eller vetenskaplig.
- Förslaget kommer inte att förbättra för kärnverksamheten. Snarare kommer den att försvåras genom minskad samverkan inom vetenskapsområden och mellan fakulteter, och genom mer byråkrati och större ekonomisk belastning – detta i en tid när SLU går mot kraftigt ökade hyreskostnader.
- Förslaget är ett stort steg tillbaka i utvecklingen för SLU, nästan som en återgång till de högskolor som en gång slogs samman för att bilda SLU för 36 år sedan. Det innebär inget nytänkande och bäddar definitivt inte för ett ”framtidens SLU”.
Styrelsen bör definitivt avvisa förslaget. Behåll tills vidare nuvarande organisation och inled i stället ett långsiktigt nydanande projekt där vetenskapen, ett modernare sektorsbegrepp och en hushållning med knappa ekonomiska resurser är ledstjärnor för SLU:s utveckling.
Om förslaget ändå drivs igenom sker det direkt i opposition till den uttryckta viljan hos majoriteten av ledarna vid två av fyra fakulteter.
Roger D Finlay
prodekanus – NL-fakulteten
Hans-Örjan Nohrstedt
prefekt, Institutionen för mark och miljö
Eva Sundberg
prefekt, Institutionen för växtbiologi och skogsgenetik
Cecilia Waldenström
prefekt, Institutionen för stad och land
UNT 20/6 2013