Den generösa föräldraförsäkringen är en av de mest uppskattade sociala reformerna i Sverige. Sedan 1974 finns en föräldraförsäkring som ger både pappor och mammor möjlighet att vara hemma med små barn. Undan för undan har försäkringen förlängts, så att Sverige i dag har världens längsta betalda föräldraledighet. Men allt har ändå inte blivit som det var tänkt.
När föräldraförsäkringen infördes var idén att män och kvinnor på sikt skulle dela lika på jobb och ansvar barn och familj. Föräldraförsäkringen skulle stötta ett jämställt föräldraskap och ett jämställt arbetsliv.
Men i dag, nästan 40 år senare, har vi fortfarande långt kvar till ett jämställt samhälle.
Kvinnor tar fortfarande ut 80 procent av föräldrapenningen. Samtidigt är kvinnors ställning på arbetsmarknaden långt sämre än mäns. Kvinnor i Sverige har i genomsnitt bara 70 procent av mäns inkomst. Allt fler kvinnor lever i fattigdom. Det gäller särskilt äldre, ensamstående kvinnor och ensamstående kvinnor med barn.
Vi vet i dag att föräldraförsäkringen är en viktig förklaring till att kvinnor fortfarande har en svag ställning på arbetsmarknaden. Mammors långa föräldraledighet blir ofta första steget i ett familjeliv där kvinnan tar huvudansvaret för hemmet, medan mannen satsar på jobbet.
Kostnaden för kvinnor blir hög. På arbetsmarknaden betraktas alla kvinnor som mer riskfylld arbetskraft än män. Det resulterar i att arbetsgivare ofta satsar mer på manliga anställda än på kvinnliga, till exempel har kvinnor sämre möjligheter till kompetensutveckling och till att pröva på nya arbetsuppgifter. Kvinnor får generellt sämre arbetsvillkor, lägre inkomst och i förlängningen en lägre pension.
Men män får också betala ett högt pris för ett ojämställt familjeliv. De mister en viktig chans att komma riktigt nära sina barn.
Nyligen höll LO kongress, och ett av kongressens beslut var att kräva en mer jämställd föräldraförsäkring. LO vill att totalt 120 dagar i föräldraförsäkringen ska vikas för varje förälder. Det är en fördubbling jämfört med i dag, då vi har 60 vikta dagar.
LO:s beslut är glädjande, och det är lika glädjande att TCO driver samma krav: 120 dagar till vardera föräldern. Också Socialdemokraterna har slagit fast att man vill ha fler vikta dagar för varje förälder, med en tredelning av föräldradagarna som ett första steg. Nu gäller det att gå från ord till handling!
Inte minst pappor kommer att ha stor glädje av en mer jämställd föräldraförsäkring. Män som vill vara föräldralediga möter ofta motstånd. Så är det inte minst på manligt dominerade arbetsplatser.
Där är föräldraledighet ovanligt och kollegerna prioriterar jobbet. Det är svårt att gå emot etablerade mönster och vara bland de första som vill göra annorlunda.
En undersökning som gjordes för några år sen av landets 250 största företag visade att en tredjedel av arbetsgivarna utövade något slags motstånd mot mäns önskan att kombinera jobb och familj. Män förväntas inte satsa på familjen. De förväntas lägga sin energi på jobbet.
En mer jämställd föräldraförsäkring är en av vår tids viktigaste kvinnofrågor. Men en jämställd föräldraförsäkring handlar i lika hög grad om att värna mäns och barns intressen. Män har rätt att få vara föräldrar på samma villkor som kvinnor. Barn har rätt till båda sina föräldrar.
S-kvinnor kommer oförtrutet att arbeta vidare för att få tillstånd en jämställdhet föräldraförsäkring, bland annat genom att motionera till den socialdemokratiska partikongressen 2013.
Lena Sommestad
förbundsordförande S-kvinnor
Lena Hartwig
distriktsordförande S-kvinnor
UNT 22/6 2012