Redan 1992 började idén utvecklas om att skydda den unika och artrika miljön Årike Fyris. Ett större sammanhängande område skulle skyddas. Förslaget diskuterades och utvecklades under 1990-talet, och i en majoritetsuppgörelse som Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet slöt efter valet 2002 bestämdes att Årike Fyris skulle skyddas som naturreservat. Arbetet med att få klart andra naturreservatsbeslut tog dock tid och först när dessa naturreservat var inrättade kunde processen för naturreservat Årike Fyris ta full fart.
2006 fanns ett färdigt beslutsunderlag. Avtal med markägarna utarbetades och föreskrifter togs fram. Kvar återstod bara ett fullmäktigebeslut men skifte av majoritet i kommunfullmäktige medförde att beslutsunderlaget drogs tillbaka.
Från oppositionen har vi drivit på för att naturreservat ska inrättas och nu har ett nytt förslag presenterats. Tyvärr har det ursprungligen planerade områdesgränsen för naturreservatet minskat i storlek. Osäkerheten inom den Moderatledda Alliansen är också stor när både ledande politiker i byggnadsnämnden och fastighetsnämnden sagt att de helst inte vill ha ett reservat. Fritids- och naturvårdsnämnden var tvungen att fråga kommunstyrelsen om klartecken att fortsätta planera för naturreservatet. Med det beslut kommunstyrelsen tog förra veckan körde den över bland annat byggnadsnämndens ordförande Liv Hahne och gav ett klartecken, men med en hel del inskränkningar, vilka vi är kritiska till.
Det var helt andra tongångar inför förra valet. Naturskyddsföreningen skickade ut en enkät till partierna i kommunfullmäktige och frågade om inställningen till Årike Fyris.
Både Folkpartiet och Centerpartiet svarade då att förslaget från 2006 skulle användas som utgångspunkt för naturreservatet. Centerpartiet skrev att ?djuren, växterna, ekologiskt lantbruk och det rörliga friluftslivet har absolut företräde inom området? och att det ?kan behövas en cykel- eller kollektivtrafikslänk mellan Ultuna/Sunnersta och Nåntuna/Bergsbrunna?.
De fyra förstanamnen för Alliansens partier skrev en debattartikel (UNT 14/8 2010) där man kunde läsa att ?Utbyggnaden av Uppsala ska ske på ett ansvarsfullt sätt så att inte grönområden eller miljö påverkas negativt?. Biologisk mångfald blev ett slagord i debatten och Centerpartiet gick så långt att de sa i valpropagandan att det inte räckte med att Årike Fyris blev naturreservat, man ville skydda området som Nationalstadspark.
I dag är det Centerpartiets kommunalråd Stefan Hanna som ansvarar för planerna på en trafikled som skär rakt över Fyrisåns dalgång i höjd med Ultuna, med ett enhälligt stöd från de andra allianspartierna.
I de rödgröna partierna är vi överens om att en gång- och cykelväg med fördel kan byggas mellan Ultuna och Sävja och vara ett bra sätt för människor att besöka reservatet. Cykelvägen gör det också enkelt för pendlare som bor i de södra stadsdelarna att cykla till den nya pendeltågsstationen i Bergsbrunna som kan stå klar 2017 och verksamma på SLU som kommer med tåget kan ta cykeln till sin arbetsplats från nämnda station.
Vi är också överens om att naturreservatsföreskrifterna ska hålla öppet för en modern kollektivtrafikförbindelse mellan Gottsunda, Ultuna och Sunnersta till Bergsbrunna. Här har våra partier i dagsläget lite olika idéer om vilket läge som är bäst. Frågan behöver helt enkelt belysas och diskuteras mer ingående.
Mycket har hänt sedan 1992 i Uppsala. En förutsättning för att Uppsala ska kunna hamna på Unescos världsarvslista för Linnés vetenskapliga arbete kring systematisk biologi ? med allt positivt det för med sig för bilden av Uppsala ? är att Årike Fyris, Linnés mest kända utflyktsmål på hemmaplan, får ett starkt skydd. Att bevara och skydda Årike Fyris ger Uppsala handlingsfrihet att utveckla den viktigaste och vackraste gröna infrastrukturen vi har i staden.
Erik Pelling
kommunalråd (S)
Maria Gardfjell
kommunalråd (MP)
Ilona Szatmari Waldau
kommunalråd (V)
UNT 14/9 2011