Bara vaccin kan få slut på aids

Kondomer kan aldrig ensamt lösa hivkrisen. Det är av största vikt att Sverige stöder aidsvaccinforskningen, skriver Anne Mtamboh och Karl-Henrik Nanning.

Karl-Henrik Nanning

Karl-Henrik Nanning

Foto:

Uppsala2011-06-08 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dag lever 33 miljoner människor i världen med hiv. Drygt 17 miljoner av dem är kvinnor. Hivinfektion är en av de vanligaste dödsorsakerna globalt sett och drabbar låginkomstländer oproportionerligt hårt, i synnerhet i södra Afrika som under 2009 stod för 69 procent av världens nya hiv­infektioner.

Aids fortsätter att skörda liv, främst i grupper som är mitt i sin yrkesverksamma och produktiva livsfas i länder som har minst råd med förlusten.

De preventionsmöjligheter som i dag finns tillgängliga, såsom kondomer och femidomer (kondomer för kvinnor), manlig omskärelse, sprutbytesprogram och korrekt hivinformation kan avsevärt bidra till en reduktion av antalet hivinfektioner och borde finnas tillgängliga för alla.

Dock är dessa alternativ otillräckliga för många eftersom de bygger på beteendeförändringar och konsekvent användning, eller praktiskt ogenomförbara i sammanhang i länder där befolkningen möter stora ojämlikheter.

Ett sådant exempel är Zambia, ett av de länder i världen som är mest påverkat av hiv och aids. Mer än 14 procent av befolkningen uppskattas leva med hiv, majoriteten är kvinnor.

Den största risken för kvinnor att bli smittade med hiv är via oskyddade sexuella­ kontakter. Men eftersom den smittvägen inte till fullo kan reduceras utan att man också kommer in på samhällets underliggande ojämlikheter mellan könen och flickors och kvinnors samhällsposition, finns ett tydligt behov av fler och bättre alternativ för kvinnor att skydda sig mot hiv, som tillgodoser de skilda behov och omständigheter som rör flickor och kvinnor.

I Västvärlden glömmer vi ibland förhållandet mellan sexuell utlevnad och reproduktion. Men utan oskyddade samlag blir inga barn gjorda. Kondomer kommer aldrig ensamt att lösa den globala hivkrisen.

Vi tror att ett preventivt vaccin, när det är utvecklat, skulle kunna ha potential att få ett slut på aids som vi har sett med tidigare vacciner för andra globala epidemier, till exempel smittkoppor.

Vacciner är relativt lätta att distribuera i resursfattiga områden och erbjuder rättvis potential för män, för kvinnor och unga flickor och för andra utsatta samhällsgrupper. Ett aidsvaccin finns inte tillgängligt än, men forskningen gör viktiga framsteg. Därför behövs fortsatta investeringar i vaccinutveckling och i arbetet med att säkra tillgången till ett framtida aidsvaccin. Som en del av ett bredare behandlings- och preventionsarbete skulle ett vaccin erbjuda en mycket större chans att lyckas få ner antalet nya hiv­infektioner.

Sveriges policy för global utveckling och Sveriges internationella hiv/aidspolicy understryker behovet av fortsatt stöd till nya preventionstekniker. I motsats till en del andra nya preventionsteknologier, såsom skyddande mikrobicider, är en helt privat ­finansiering av ett skyddande vaccin alltjämt osäker.

Samtidigt är det föga troligt att hiv och aids kommer att utrotas utan nya forskningsframsteg. Därför är det av största betydelse att Sverige fortsätter stödja forskningen inom området.

Anne Mtamboh
Zambias ambassadör i Sverige
Karl-Henrik Nanning
förbundsordförande Riksförbundet Noaks Ark
UNT 8/6 2011

Läs mer om