Barn ska inte fara illa

Det finns alltid en möjlighet till akut hjälp när det finns risk för att barn ska fara illa. Det skriver Anders A. Aronsson (FP).

Anders A. Aronsson svarar om EU-migranter med barn.

Anders A. Aronsson svarar om EU-migranter med barn.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2014-04-16 11:12
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Genmäle till Johan Stenlunds debattartikel den 14 april 2014 i UNT.

Flera lagar värnar barnens bästa. Den viktigaste är Föräldrabalken, som markerar föräldrarnas ansvar. Socialtjänstlagen anger varje kommuns ansvar för socialtjänsten och det yttersta ansvaret för att enskilda får det stöd och den hjälp som de behöver. Vid åtgärder som rör barn ska barnets bästa särskilt beaktas. Det fullföljer socialtjänsten i Uppsala dygnet runt, året om.

Det kommer många anmälningar om oro för att barn far illa. Våra socialsekreterare bedömer omgående om det behövs ett akut ingripande eller hur man på annat sätt ska gå vidare. Orosanmälningar kommer från skolor, förskolor, polisen, barnavårdscentraler och enskilda personer. Det kommer då och då även orosanmälningar om barn som verkar fara illa genom att de misstänks vara övergivna på gatan eller bo i bilar. Socialtjänstens medarbetare åker ut och kollar, söker upp, försöker få kontakt, reder ut, förvissar sig om att barn inte far illa, erbjuder stöd i den mån det behövs. Det är en del i det fortlöpande arbetet för socialtjänsten, det kommunala sociala ansvarstagandet pågår hela tiden, med barnets bästa i fokus.

De härbärgen för EU-migranter som Uppsala kommun anslog pengar till var en tidsbegränsad insats, det var klart redan från början. Härbärgena drevs förtjänstfullt av Stadsmissionen och Livets Ord. Inom kort kommer ett uppföljningsmöte mellan dessa organisationer och kommunen att hållas, inte minst för att få underlag för planering i god tid inför kommande vinter.

Inga barnfamiljer kastades ut på gatan när härbärgena stängde. Möjligheten till akut stöd från socialtjänsten med bostad för barnfamiljer har funnits innan härbärgena öppnade, under tiden härbärgena var öppna och nu, sedan de stängde. För en barnfamilj som är i utsatt läge är det effektivaste sättet att få stöd att man vänder sig till socialtjänsten direkt. Om familjen inte känner till hur man ska göra, men har personer i sin omgivning som jobbar professionellt med barn och befarar att barn far illa, då har dessa en skyldighet enligt Socialtjänstlagen att anmäla sin oro till socialtjänsten. Bäst är att hjälpa familjen att komma i kontakt.

Det jag svarade den person som undrade om kommunen kan hjälpa en familj med nyfött barn när härbärget skulle stänga, det var att det alltid finns en möjlighet till akut hjälp när det finns risk för att barn ska fara illa. Socialtjänsten är ofta ute och kollar hur situationen är där vi har fått tips om risk för barns utsatthet. Vid flera tillfällen har olika hjälpinsatser erbjudits och även tagits emot.

De eländiga förhållandena i Rumänien är grundorsaken till problematiken när de utsatta människorna bedömer att det är ett bättre alternativ att samla pengar på gatan i Uppsala och värt riskerna med en lång resa och en osäker bostadssituation. Uppsala kommun har bjudit in Rumäniens ambassadör för samtal om situationen för främst rumänska romer här i Uppsala. Svenska regeringen har försökt påverka de rumänska myndigheterna att stärka sitt sociala ansvarstagande. Påtryckningar behövs även från EU:s ledning. Det måste leda till förbättringar på sikt. Men kommunen fullföljer det sociala ansvar som följer av Socialtjänstlagen, dygnet runt, året runt. Barn ska inte fara illa!

Anders A. Aronsson (FP), ordförande i socialnämnden för barn och unga, Uppsala kommun

Läs mer om