Enligt sammanställning 2009 finns det 72 olika allergiförskolor runt om i Sverige med över 80 avdelningar. Där går barn som har särskilda behov på grund av astma och allergi. Kännetecknande för en allergianpassad förskola är bland annat att barnen kommer från djur-, rök- och parfymfria hem och personalen kommer parfymfria med rena kläder. Ventilationen (som i alla förskolor ska vara god) uppfyller i den anpassade förskolan kraven och personalen har utbildning i astma/allergi samt en handlingsplan för varje barn. Det finns få dammsamlande utrymmen och städning utförs noggrant med milda parfymfria rengöringsmedel. Det finns rutiner kring mat och måltider och de mest allergena ämnena såsom ägg och nötter undviks ofta helt.
Uppsala är Sveriges fjärde folkrikaste kommun men saknar en allergianpassad förskola. Detta är ett problem eftersom många barn med allergier blir sjuka av att vistas i en ”vanlig” förskola.
Det finns studier som visar att fem timmar i ett genomsnittligt klassrum motsvarar en timme hemma hos någon som har katt och att halten djurallergen i djurfria barns hem korrelerar med antalet djurägare i barnens klassrum. Det finns läkare som menar att barn som ständigt utsätts för höga halter allergener riskerar kroniska förändringar på slemhinnans struktur, ett livslångt handikapp.
Studier visar vidare att det enda sättet att signifikant minska halten djurallergen i inomhusluften i ”vanliga” klassrum är att eleverna byter om till särskilda skolkläder som tvättas och förvaras av skolan (på så sätt stryps tillförseln av djurallergen från hemmiljöerna). I en studie införde man även separat fläktsystem för de berörda klassrummen med resultat att halten djurallergen gick ned till knappt upptäckbara nivåer. Den som talar för att alla förskolor och skolor ska kunna anpassas för allergiska barn bör känna till dessa förutsättningar.
Sedan 1 juli 2010 har alla kommuner en lagstadgad skyldighet att anordna allmän förskola för barn från 3 års ålder, pedagog i hemmet uppfyller inte detta krav. Miljöbalken ställer vidare krav på skydd för människors hälsa gentemot skador och olägenheter oavsett om dessa orsakas av föroreningar eller annan påverkan.
Lagen anger att kommunen skall ägna särskild uppmärksamhet åt bland annat lokaler för undervisning och omhändertagande. Alla som bedriver en verksamhet skall iaktta de begränsningar och vidta de försiktighetsmått som behövs för att förebygga, hindra eller motverka att verksamheten medför skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljö. Förarbeten till lagen anger att man ska ta hänsyn till personer som är något känsligare än normalt.
Uppsala kommun har i ett tidigare uppmärksammat fall fått kritik från Skolinspektionen för att ett allergiskt barn fick vänta i två och ett halvt år innan kommunen tillhandahöll allergianpassad förskola. Läkare i Uppsala har uppmärksammat avsaknaden av allergiförskola och vädjat till kommunen. Föräldrar hör av sig till Astma- och Allergiföreningen i Uppsala och Knivsta och är oroliga då det saknas goda alternativ för deras barn och föreningen menar att barn har rätt till en förskolemiljö där de inte behöver utöka sin eventuella medicinering.
I april togs frågan om allergiförskola återigen upp i barn- och ungdomsnämnden i Uppsala och remitterades då vidare till tjänstemän för utredning. Sedan dess har det varit tyst.
Vi tycker det är orimligt att föräldrar till allergiska barn ska behöva kämpa flera år, som i det av Skolinspektionen kritiserade fallet, för att sedan se den allergianpassade förskolan läggas ned tills det kommer nya föräldrar som orkar ta striden. Om vi nu ska ha ett samhälle som bygger på att små barn ska vistas på förskola större delen av sin vakna tid fem dagar i veckan så får inte miljön där vara skadlig för deras hälsa. Alla allergiska barn måste kunna få sina, som vi tolkar det, lagstadgade rättigheter uppfyllda oberoende av kommun och andra varierande omständigheter.
Vi har kontakt med förskolelärare som vittnar om stressen kring måltider när ett kraftigt allergiskt barn reagerar med andningssvårigheter på luftburna allergen från maten och man tvingats tillkalla ambulans. Vi har kontakt med föräldrar som trots maxdos kortison och antihistamin varje dag måste hämta sitt barn vid lunchtid eftersom han blir sjuk av förskolans miljö men i brist på andra alternativ ser föräldrarna ingen annan utväg än att ha honom där. Vi vet om föräldrar som får ha sitt barn hemma från förskolan när det är kallt ute eftersom barnets luftvägar inte klarar kylan och förskolan saknar resurser att vara inomhus med barnet.
Dessa föräldrar bär redan mycket merarbete och oro på grund av sina barns, ibland livshotande, handikapp och tvingas oftare än många andra söka akutvård vid till exempel förkylningar. Det är dessa föräldrar som om och om igen tvingas driva den här frågan i Uppsala kommun. Det är dessa föräldrar som runt om på Uppsalas förskolor tvingas vädja till andra barns föräldrar och förskolors personal för att få en så allergen- och parfymfri miljö som möjligt eftersom ett allergianpassat alternativ saknas.
En allergianpassad förskola är för allas bästa – för barnens hälsa och framtid, för barnens delaktighet och gruppgemenskap. För att barnen ska få kompisar som de kan besöka på fritiden, för att minska berörda föräldrars oro för sina barn och bespara dem de ”strider” en vanlig förskolemiljö kan ge upphov till. För färre dagar för vård av barn i de berörda familjerna, för förskolepersonalens trygghet i ansvaret för de allergiska barnen samt rimligtvis också för en minskad belastning på sjukvården i stort.
Vi tror och hoppas att Uppsala kommun inom en snar framtid tillhandhåller en permanent allergianpassad förskola.
Andreas Willmark
Johanna Willmark
UNT 15/10 2011