Bättre uppföljning krävs i vården

En bättre granskning av olika vårdalternativ gagnar alla, skriver Björn Zackrisson och Hans Dahlgren.

Uppsala2011-09-24 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi tycker att landstingen och framför allt politiker i Uppsala län måste bli bättre på att följa upp den vård som ges inom ramen för vårdvalet i primärvården. Praktikertjänst har varit verksamma inom den privata vården i över 50 år. Från att man knappast följt upp kvalitet alls, ser vi nu olika uppföljning av kvalitet beroende på var vi är verksamma.

Samhällsdebatten handlar sällan om kvalitet på vården utan om privat eller offentlig, om vinst eller ej. Att debatten inte hamnar rätt, menar vi, beror på att fokus hos primärvårdens vårdgivare, både privata och offentliga, inte har varit tydligt inriktad på kvalitetsutveckling.

Politiker måste få verktyg att påverka kvaliteten på den vård som ges. Det är politikens ansvar som finansiär av sjukvården att ha en god kontroll av hur skattemedlen används och vi vill att våra resultat följs upp.

Vi ser flera områden som kan förbättras. Viktigast är att vi får ett system för uppföljning av primärvårdskvalitet i hela landet. Med olika definitioner av kvalitet är det inte lätt att följa upp och jämföra. Med gemensam definition ökar kvaliteten i och jämförbarheten i uppföljningen av oss vårdgivare, både för beslutsfattare och för patienter.

Vi ser även brister i att avtal som finns inte följs upp tillräckligt och att uppföljningen inte är ändamålsenlig, med följd att det är svårt att försäkra sig om att vi vårdleverantörer lever upp till kvalitetskraven i våra avtal. Den nationella patientenkäten är bra, men räcker inte för att ge en heltäckande bild av kvaliteten.

Vi önskar mer diskussion om säkerhet i vården och uppföljning av gemensamma kvalitetsmål och mindre diskussion om driftsform och vinst. Vi uppmanar därför Uppsala läns landsting att under 2012 ta fram en ny modell för revision och tillsyn. Denna modell deltar vi gärna i utformningen av.

På detta sätt bygger vi tillit mellan oss och allmänheten som finansierar vården via skatten. Vi har inget att förlora på att vi granskas noga, tvärtom vill vi visa positiva vårdresultat vi uppnår.

Björn Zackrisson

Affärsområdeschef Praktikertjänst Hälso- och sjukvård

Hans Dahlgren

olk på Marknads- och affärsutvecklingschef

Praktikertjänst Hälso- och sjukvård

UNT 24/9 2011

Läs mer om