Bebygg inte Odinslund!

Miljön i Odinslund har riksintresse och kan inte få offras för ett fåtal student- och forskarlägenheter. De planer som nu finns förvandlar området från park och grön oas till ett bostadskvarter med lite träd framför, skriver Inger Sjöberg.

Odinslund

Odinslund

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2011-07-06 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är Trädets år i år. Träd skall man värna om tycker FN. Men för somliga är träd och natur ett sår, något man vill råda bot för genom bebyggelse. Det kallas stadsläkning och är aktuellt i Odinslund i kvarteret Ubbo.

Där vill man hugga ner träd och bygga studentbostadshus på vänster sida i allén ner mot Domkyrkan från Carolina räknat. ”Det kan hävdas att stadsbilden skulle vinna på att kvarteret Ubbo läktes genom att nya byggnader uppfördes längs den sydöstra sidan” skrev man från Stadsbyggnadskontoret 2005 i ”Program för Odinslund” (finns tillgängligt på nätet). Man ansåg att det föreslagna bostadshuset i 60-tals - förortsfunkisstil skulle förstärka platsen som Uppsalas finrum.

Kritiken var inte nådig från de som förstod att det faktiskt inte var ett skämt. Så gott som samtliga remissinstanser fördömde att man över huvud taget ville bygga bostäder i denna historiska miljö.

Men vad bryr sig Universitetet och Byggnadsnämnden om vad Riksantikvarieämbetet, Kyrkan, Vårda Uppsala, Kulturnämnden med flera säger. Nu har till universitetet anknutna stiftelsen Ubbo låtit samma arkitektfirma komma med ett nytt förslag, i stort sett samma långa bostadshus men i glas och 4 våningar högt. ”Vi tyckte inte att det tidigare förslaget höll måttet” säger biträdande universitetsdirektören Jan Ivar Mattsson i UNT 14 maj. Som om byte av fasadmaterial gör saken bättre.

Glas verkar vara byggherrarnas favorit just nu och skall ursäkta alla dåliga byggplaner, Åhlénshuset, universitetets nya administrationshus intill Slottet, ja till och med i planerade vikingaparken i Fullerö visar teckningar fasader med glas på flervåningars ”vikingahus”.

Universitetet och kommunen tycks inte inse att Uppsala inte längre håller måttet som kulturstad och turistmål om de får råda. Åk ut i Europa och se hur väl man tar hand om sina historiska miljöer! Eller ta exempel från Stockholm. Där försöker man skapa nya parker i innerstaden, inte minska dem.

Men trenden i Uppsala är en annan. Stadsläkning, stadsväv, förtätning, puls, fart och fläkt är ledorden i 4:e storstaden, en tidning som kommunen ger ut och som vi nyligen fått i våra brevlådor. ”Tveka inte, sätt fart, bygg mer” uppmanade stadsbyggnadsdirektör Bengt Andrén i ett tidigare nummer.

”Tveka inte”, hugg ner träden i halva Odinslund och bygg bostäder. Odinslund är ett ganska stillsamt område med sina flanerande turister, gudstjänstbesökare och begravningståg, ingen ”puls” där alls. Det blir mer fart och fläkt med studentlägenheter mitt i det hela.

Är Odinslund den optimala området för studentbostäder? Puls och fart och fläkt överallt är synonymt med buller och stress. Skulle det inte vara skönt för oss alla i Uppsala att ha en oas i centrum, där man kan slå sig ner i lugn och ro med en bok och höra suset i trädkronorna.

Man kan hålla med om att Odinslund behöver snyggas upp lite. Det finns faktiskt flera bra förslag till exempel av Michel Östlund och Vårda Uppsala. De vill bevara allén och göra om tomten framför 1800-talshusen som var Staffan Östlunds ateljé till en vacker och tillgänglig park.

Arkitektfirman som Ubbo anlitat vill i stället bygga på tomten framför de gamla fina husen som då skyms, men säger att de vill spara den befintliga trädallén. I så fall kan man bara bygga bostadshuset en våning högt.

Det är nämligen bara 4 meter från trädens stammar till den tänkta husfasaden och trädkronorna brer ut sig mer än 4 meter högre upp. Dessutom tar trädrötterna skada av pålning med mera.

Almar och lönnar kommer att fällas i lönndom som de gjordes längs Norbyvägen då Pedagogikum byggdes med ursäkten att det inte gick att bygga annars.

Skall verkligen denna unika miljö med till exempel almar som Linné lät plantera offras för ett fåtal student- och forskarlägenheter!? Skall vår Byggnadsnämnd få bestämma över detaljplanen mot alla remissinstanser i ett område av riksintresse? Odinslund blir en offerlund, det vill säga det är själva lunden som offras. Halva. Och en halv allé är väl inte längre en allé? Området kommer att upplevas som ett bostadskvarter med lite träd framför.

Till Universitetet och Kommunen kan jag bara säga: ”Tveka, bygg inte där, sätt fart och bygg till exempel i stället på gärdet vid BMC. Ge stiftelsen Ubbo motsvarande tomtmark för bostäder någon annan stans. Det är trångt i centrum, gör det inte ännu trängre. Låt en berömd lund vara en lund. Skäm inte ut Uppsala!”

Skrota arkitektförslaget, annars får Alma mater sin almstrid 40 år efter huvudstaden – var så säker.

Inger Sjöberg
Uppsalabo
UNT 6/7 2011

Läs mer om