Bistånd kan inte ersättas

Det är oärligt att säga att Tanzania inte behöver bistånd. Den handel biståndsminister Gunilla Carlsson talar om kommer att knäcka östafrikanska småbönder, skriver Gabi Björsson

Så kallad frihandel slår undan benen på afrikanska småbönder, menar Gabi Björsson.

Så kallad frihandel slår undan benen på afrikanska småbönder, menar Gabi Björsson.

Foto: Nils- Inge Kruhaug/Scanpix

Uppsala2011-09-29 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK. Att det svenska biståndet till Tanzania under 50 år varit helt kravlöst, som Gunilla Carlsson påstår (UNT 27/9), är felaktigt. Bistånd åtföljs av en mängd krav på mottagaren. Och att kunna avskaffa biståndet, även om det ger de goda effekter som ju Gunilla Carlsson själv radar upp, till förmån för ett balanserat handelsutbyte jämlika parter emellan låter ju väldigt bra. Vi önskar bara att den svenska politiken i dag verkligen strävade mot det målet.

En sak borde vara tydlig för alla, Tanzania och Sverige är inte jämbördiga partner. Tanzania främst råvaror, importerar förädlade varor och är beroende av stöd genom bistånd. Vi kan inte säga att vi kan agera på lika villkor för att vi tycker det låter trevligt, när sanningen är att Tanzania tävlar på djupt orättvisa villkor.

Carlsson och Sverige stödjer EU:s förslag på nya handelsavtal med några av världens fattigaste länder. Carlssons förslag på att avskaffa biståndet, som hon i detta syfte utmålar som kravlöst och omodernt ska förstås i kontexten av att EU vill liberalisera och framhäva fria marknader för att gynna vår egen handel.

Äkta frihandel skulle förstås innebära att även vi slopar våra jordbrukssubventioner till exempel. I dag riktar vi bara det kravet mot fattiga länder, ofta före detta europeiska kolonier som sitter fast i produktion av råvaror åt oss.

I mars 2010 var de fem östafrikanska länderna på väg att skriva på handelsavtalet. Men inför mötet med EU mobiliserade civilsamhälle, företag och diplomater samt alla ländernas WTO-ambassadörer. De hävdade att inom EPA skulle de afrikanska länderna förlora allt de hade kämpat för i WTO-förhandlingarna. I WTO hade ju afrikanska länder gått samman och lyckats få bort regler för investeringar, konkurrens och offentlig upphandling från agendan.

EU och Östafrika har inte förhandlat sedan dess. I slutet av november är nästa förhandlingsomgång. Gunilla Carlsson hävdar i artikeln att vi ska lära oss av Tanzania. Därför uppmanar vi henne att inför den förhandlingsrundan uppmana EU-kommissionen att just lyssna på de afrikanska länderna och dess civilsamhällen!

Gabi Björsson

generalsekreterare Afrikagrupperna

UNT 29/9 2011

Läs mer om