En eventuell nedläggning av Bolandgymnasiet är för oss ofattbar. På Bolandgymnasiet finns utbildningar som ger jobb, däribland fordons- och transportprogrammet där jobbmöjligheterna för den som gått programmet är synnerligen goda.
Delar av Bolandgymnasiet föreslås flytta till Jällagymnasiet. I samband med flytten kommer, om kommunen får igenom sitt förslag, fordons- och transportprogrammet att läggas ned. Detta enligt de uppgifter Motorbranschens yrkesnämnder (MYN & LYN) har tagit del av.
Tidigare i år presenterade Motorbranschens yrkesnämnder, ”Tempen på Motorbranschen” i Uppsala län. Den visar att behovet av nyrekrytering av personal inom branschen är mycket stort. Arbetsgivarna i länet uppger att de planerar nyanställningar både i år och framöver. Nationellt behöver branschen anställa cirka 5 000 personer de kommande tre åren. Bara under det senaste året har 106 personer anställts i länet.
Motorbranschen innebär även stora möjligheter för den anställde att själv forma sin karriär. Förutom bra lönevillkor och en trygg framtidsbransch är möjligheten att starta eget stor. I Uppsala län är detta tydligt då cirka 47 procent av alla branschföretag i undersökningen har mellan 1-10 anställda.
Mot bakgrund av dessa fakta är det därför oförståeligt för oss hur kommunen planerar eventuell nedläggning av Bolandgymnasiet. Det är kortsiktigt resonerat om utbildningar som leder rakt ut på arbetsmarknaden. Den eventuella besparingen vid en nedläggning försvårar kompetensförsörjningen till branschen och risken finns att företag tvingas slå igen eller flytta till andra delar av landet. Resultatet blir ökad arbetslöshet och minskade skatteintäkter.
Istället för nedläggning bör kommunen se till att utbildningen utvecklas och, på kort sikt, öka kunskapen om utbildningen bland högstadieelever via studievägledare och informationsmaterial. Vi inom branschen är beredda att hjälpa till för att rädda företag, jobb och skatteintäkter i regionen.
Caj Luoma, vd för Motorbranschens yrkesnämnder (MYN/LYN)