Det har skrivits en hel del om den budget som landstingsfullmäktige antog i mitten av juni. Faktum är att den budgettext som Moderaterna, Folkpartiet, Centern och Kristdemokraterna föreslog för sjukvården var den som fullmäktige beslutade om. Det handlar om drygt 80 procent av de skattepengar som finns för landstinget att fördela. Det rapporterades om storslam för Socialdemokraterna och Miljöpartiet men det är bara märkligt. Beslutet är nu fattat och fullmäktige är landstingets högsta beslutande organ, precis som riksdagen på nationell nivå.
Ytterligare en tillbakablick är nödvändig för fortsättningen och det handlar om ett beslut som landstingsfullmäktige fattade på mötet i februari i år. Det handlade om en ny budget- och uppdragsprocess som den dåvarande majoriteten bestående av S+MP+V hastade igenom trots vetskapen om att ingen skulle klara av att leva upp till beslutet i år. Vi i alliansen påtalade tydligt det, men med föga framgång både i landstingsstyrelsen och i fullmäktige.
Döm om min förvåning när det på eftermiddagen den 18 september dyker upp en helt ny budget vad gäller sjukvårdavsnittet, som dessutom kallas uppdaterad version, i mejlkorgen. Inte ett ord finns med från den budget som antogs för hälso- och sjukvården i juni, utan det är en uppdaterad version av det förslag som Socialdemokraterna och Miljöpartiet hade på försommaren. Värt att notera här är att det var ett förslag, då versionen som nu föreligger inte ens finns att läsa i protokollet från junimötet. Jag hade både förstått och accepterat att vi skulle göra en komplettering av alliansens sjukvårdavsnitt i budgeten då en del områden kan anses väl tunna i den antagna. Men att agera på detta odemokratiska sätt förvånar mig faktiskt.
Flera av oss i alliansen har ifrågasatt förfarandet och jag väntade tålmodigt på ett svar men det har uteblivit. Därför ställde jag igår under Landstingsfullmäktige en fråga till Landstingsstyrelsens ordförande Börje Wennberg (S). Jag frågade helt enkelt honom om han anser att det är demokratiskt att en minoritet bestående av två partier negligerar av fullmäktiges fattade beslut? Värt att notera är att minoriteten endast har stöd av drygt 40 procent av väljarkåren. Då jag i skrivande stund ännu inte fått något skriftligt svar på den fråga jag ställt kan jag konstatera att den styrande minoriteten inte är intresserade av demokratiskt ledarskap.
Att Socialdemokraterna och Miljöpartiet med Börje Wennberg i spetsen har svårt att styra och leda är tydligt och torde inte undgått någon. Den dialog och förankring som hela tiden förespråkas är endast tomt prat, det gör mig både besviken och arg. Det försätter också oss i oppositionen i en position där vår främsta uppgift, att granska, inte tas tillvara. Att agera på detta direkt odemokratiska sätt gör mig mållös och risken är att fler tvivlar på de demokratiska grunder vi alla så starkt värnar om och faran för än större politikerförakt är påtagligt.
Den styrande minoriteten ska följa fullmäktiges beslut oavsett om de är önskvärda eller inte. I landstinget finns ingen decemberöverenskommelse, så Börje Wennberg med samarbetspartner får snällt finna sig i att förhandla om varje enskilt ärende för att vinna gehör för sin politik i landstinget. Att bete sig på detta demokratiskt tvivelaktiga sätt har sannolikt inte gjort det lättare att få igenom sin politik och medborgarna i landstinget i Uppsala län är de stora förlorarna. Utan ett gott samarbete i flertalet frågor mellan majoritet och opposition försvåras styret för landstinget ytterligare.
Nina Lagh (M)
Oppositionslandstingsråd