Det tog inte lång tid innan bostadsminister Stefan Attefall (KD) backade från sitt uttalande att studenter inte borde plugga där det råder bostadsbrist. Det var klokt av honom, eftersom det bara är fyra städer i Sverige där studenter garanteras bostad inom en rimlig tid. Uppsala är inte en av dem.
Bostadsbristen för studenter i Uppsala är mycket stor och det hindrar utvecklingen av Uppsala universitet. Inte nog med att det är ont om bostäder, många studenter bor dessutom otryggt och betalar överhyror för undermåliga lägenheter. Nyintagna bor i tält, i kyrkor eller på en soffa hos någon svagt be-kant. Förväntar någon sig att dessa ska kunna prestera på topp på universitetet?
Inställningen att man som student ska stå ut med att bo i undermåliga lägenheter, utan trygghet och med högt kvadratmeterpris är gammaldags. Man är inte ”bortskämd” för att man som student ställer krav på sitt boende.
Kommunens insatser är hedervärda och visar god vilja, man förstår betydelsen av universitetet. Men 20 korttidskontrakt och uppmaningar till kommuninvånare att ta emot inneboende är långt i från tillräckligt. Frågan är större än att en enskild kommun kan lösa den. Det är en nationell fråga som kräver en bostadspolitisk vilja. Inte enkla undanflyter och bortförklaringar. För en student som står utan bostad hjälper inte Attefalls, förvisso korrekta, påstående att bostadsbyggandet varit eftersatt under en lång tid.
Det räcker inte att som Attefall göra en pudel och sen hoppas att det är lugnt. Problemet kvarstår. Enligt en rapport utförd av SKOP på uppdrag av Hyresgästföreningen är det i Sverige 248 000 unga som skulle vilja ha en egen bostad. För att fylla det behovet skulle det behövas 163 000 bostäder.
Ungefär 40 000 studenter studerar i Uppsala. De ska dela på 11 000 studentbostäder. Givetvis måste inte varje student ha en studentbostad, men att bristen är alarmerande är tydligt. Stefan Attefall är högsta ansvarig för bostadspolitiken i Sverige. Han måste nu kliva fram och berätta vad han vill göra för att komma till rätta med detta samhällsproblem.
Vi har några förslag som skulle kunna få igång byggandet av billiga hyresrätter för studenter och andra unga.
Stimulera byggandet av nya hyresrätter som unga har råd med. Ett sådant stimulanspaket måste innehålla åtgärder för att förbättra konkurrensen inom byggbranschen, nödvändiga justeringar i plan- och bygglagen och ett förändrat skattetryck på hyresrätten.
Upphäv det stora skattetryck som hyresrätten lever under. I dag skiljer det 2 000 kronor i månaden i skatt mellan en hyresrätt på 100 kvadratmeter och en villa som är lika stor, enligt en rapport Hyresgästföreningen tagit fram tillsammans med SABO och Fastighetsägarna. Även bostadsrätter är gynnade jämfört med hyresrätten.
Inför låg moms på hyran. På så sätt kan fastighetsföretagen dra av ingående moms i sina bolag. Slutsumman blir en lägre hyra för hyresgästen.
Om Uppsalas kommunledning med kommunalrådet Gunnar Hedberg (M) i spetsen vill komma till rätta med bostadsbristen bör de försöka påverka sina partivänner nationellt. Utan snar handling och politiskt ansvar från Sveriges regering riskerar kunskapsstaden Uppsala och kunskapslandet Sverige att hamna i bakvattnet.
Martin Hansson
ordförande Hyresgästföreningen Uppsala Studentbostäder
UNT 9/9 2011