Bygg fler hyresrätter

Det går att bygga betydligt fler billiga hyresrätter. Men Alliansen saknar den politiska viljan, skriver Cecilia Staland och Lars Niska.

Med rätt åtgärder går det att bygga fler hyresrätter.

Med rätt åtgärder går det att bygga fler hyresrätter.

Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Uppsala2011-10-03 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dag infaller FN:s internationella hyresgästdag. I år är temat unga vuxnas behov av hyresbostäder med rimliga hyror. Boendestandard och tillgång till bostäder är ett mycket större problem i många andra, ofta fattigare länder, än Sverige. Men ansvaret att leva upp till FN:s målsättningar om global utveckling ligger lika mycket på oss som på andra med svårare förutsättningar. Vårt ansvar är kanske till och med större, för om inte vi kan, vilka kan då?

FN pekar ut städerna och dess utveckling som en kärnfråga för jordens utveckling. För den växande staden Uppsala finns det all anledning att ta uppmaningarna från UN-HABITAT (FN:s organ för bostadsförsörjning) på allvar.

FN-organet lyfter fram vikten av samarbete mellan det allmänna och privata, ett decentraliserat planerande med deltagande av berörda. Vidare pekar man på städerna som samlingsplatser och understödjare av såväl kunskap som kommers. Staden och våra boendeförhållanden är helt enkelt avgörande för vår gemensamma framtid.

Detta passar sällsynt bra att uppmärksamma i just Uppsala denna höst. Den stora bristen på bostäder hindrar frigörelseprocessen för unga vuxna, såväl studenter som arbetande eller arbetslösa. Det återkommande kaosliknande tillståndet vid terminsstarterna har efter några månader förbättrats något. Men grundproblemet kvarstår. Fortfarande står mängder av unga vuxna utan bostad eller med osäkra boendeförhållanden. Fortfarande tvingas studenter lägga lika mycket tid på att leta bostad som på att plugga. Fortfarande hindras unga vuxna från att ta jobb i Uppsala för att bostad saknas.

Städernas tillväxt orsakar sociala, ekonomiska och miljömässiga förändringar som går bortom stadens gränser, skriver UN-HABITAT. Vi håller med, Uppsalas framtid är beroende av att unga vuxna ser staden som attraktiv och tillgänglig. För att uppnå detta måste Uppsala kommun ta sitt ansvar och satsa på de bostäder som denna grupp efterfrågar: billiga och tillgängliga hyresrätter.

Möjligheten att hyra sin bostad till en rimlig kostnad måste finnas som ett alternativ till att äga sin bostad. I Sverige har hyresrätten historiskt haft en bra ställning och ett gott rykte. Det är ett boende som passar de flesta, inte minst unga vuxna, men som de senaste åren inte fått det stöd det förtjänar.

Tydligen är den i teorin ganska lätta lösningen ? att bygga det som efterfrågas ? mycket komplicerad att genomföra. Byggtakten måste öka och små, billiga lägenheter måste prioriteras. Den flexibla hyresrätten måste premieras. På så sätt kommer unga vuxna lättare ut på bostadsmarknaden.

Här krävs inte bara politisk vilja, vilken uttrycks då och då av lokala politiker, utan också faktiska förslag. Här är några av våra gemensamma förslag för att underlätta bostadssituationen för Uppsalas unga vuxna.

- Bygg billigare. Genom att kommunen upplåter billig mark och ställer krav på maxhyra kan byggbolag hitta billigare lösningar.

- Satsa på kollektivtrafik och cykelvägar. Då kan man bygga i områden mindre centralt, där byggprocessen blir enklare och därmed billigare.

- Snabbare planprocesser. Kommunen bör satsa på att planprocesserna går snabbare, varje dag som dröjer gör byggpriserna dyrare.

- Jämlika ekonomiska villkor mellan boendeformer. Arbeta för en skattereform där momsnivåerna mellan olika boendeformer likställs och där skattereglerna ändras för att underlätta underhåll.

- Subventioner för små hyresrätter med viss standardisering. Riksdagens politiker bör lägga sina ideologiska skygglappar åt sidan och komma överens om en långsiktig subvention av de bostäder landet behöver.

- Sluta dutta. Anledningen till bostadsbristen är inte, som bostadsminister Stefan Attefall (KD) säger, att olika kommuner har olika regler, att det hyrs ut för lite i andrahand eller att flyttkedjorna inte fungerar. Vi måste ta de stora greppen, ha målsättningar och politisk vilja. Ska Sverige vara ett kunskapsland och Uppsala en kunskapsstad måste unga vuxna kunna bo här.

Om Uppsala lyckas genomföra dessa förändringar blir vi inte bara en föregångsstad enligt UN-HABITAT:s standard. Uppsala blir då också en än mer attraktiv stad för unga och studenter. De som är nyckeln till stadens framtida utveckling.

Cecilia Staland

ordförande Hyresgästföreningen Uppsala-Knivsta

Lars Niska

vice ordförande med studiesocialt ansvar Uppsala studentkår

UNT 3/10 2011

Läs mer om